Muziek maakt je gelukkig: onderzoek van Sony toont hoe muziek onze emotionele reacties beïnvloedt

15 december 2020

Een baanbrekend rapport onthult het verbazingwekkende effect van muziek op ons dagelijkse leven en hoe het ons lichamelijk en psychologisch meer beïnvloedt dan we beseffen. 

Wetenschappelijke studies bewijzen dat muziek een instrument kan zijn dat onze stemming regelt, waarbij het tempo een grote invloed heeft op onze emotionele respons. Tonen in majeur en in mineur kunnen onze stemming van vrolijk in somber veranderen. 

Dr. David Lewis van Mindlab International legt het uit: “Droevige muziek kan ons door moeilijke tijden helpen. De meest intense emotionele reacties, zowel blije als droevige, ontstaan wanneer twee opeenvolgende tracks emotioneel met elkaar contrasteren. Als je dus muziek wilt gebruiken om je op te vrolijken en energie te geven, moet je een muzikale sandwich samenstellen. Speel een song die je droevig maakt en meteen daarna een tweede die je vrolijk, positief en optimistisch maakt. Op die manier zal de tweede, positieve track nog veel meer impact hebben.” 

Muziek is bovendien een krachtig signaal om vaak levendige, lang vergeten emotionele ervaringen weer in je bewustzijn te brengen. 88% van de mensen die in Europa werden ondervraagt, zegt dat muziek een belangrijke rol heeft gespeeld in hun herinnering.  

Ze kan niet alleen de werking van onze geest beïnvloeden maar ook de manier waarop we ons gedragen en op mensen om ons heen reageren.  

We luisteren gemiddeld per jaar naar 285 uur muziek (12 volle dagen), wat haar een uniek vermogen geeft om ons leven in deze moeilijke tijden op te vrolijken. 80% van de mensen zegt naar meer muziek te willen luisteren, in de wetenschap dat ze goed is voor zowel ons lichamelijke als ons geestelijke welzijn.  

Sony heeft op basis van het onderzoek van Dr. David Lewis twee nieuwe visuele illustraties ontworpen van het vermogen van muziek om ons lichamelijk en emotioneel te beïnvloeden. De video’s gebruiken de nieuwe High-Power Audio Speakers van Sony, MHC-V83D en MHC-V73D, om te tonen hoe muziek met hoog en laag tempo, in combinatie met de luidsprekers, omnidirectioneel geluid en lichtfuncties, ons lichaam en de objecten om ons heen beïnvloedt.  

Probeer het experiment zelf. Gebruik de macht van de muziek om te testen welke emoties ze in jou oproept … 

Bekijk eerst de video met een muziektrack met een langzaam tempo, die meer melancholieke emoties zou moeten oproepen: Tails door Jack Chown, The Music Lab –

Pep daarna je energie op met een snellere song, die je blij zou moeten maken: Gutenmorgen door Jack Chown, The Music Lab –

Top 10 effecten die muziek op ons heeft 

Dr. David Lewis heeft onderzocht wat muziek doet met ons lichaam, onze geest en onze emoties*, van de verbetering van de geheugenfunctie, de beïnvloeding van de hartslag, het verwijden van de pupillen tot het uitlokken van tranen, het bevorderen van slaap en het scheppen van een geluksgevoel. 

1. Tranen/verdriet

2. Beter geheugen 

3. Geluksgevoel

4. De hartslag vertragen, ontspannen of versnellen 

5. Onze daden beïnvloeden 

6. Vriendschappen en relaties scheppen, zelfs een identiteit boetseren

7. Een ‘genezend’ effect creëren  

8. Helpen om te slapen 

9. De ruggengraat doen tintelen en het haar overeind doen komen 

10. Verwijde pupillen en uitlokking van de ‘vechten of vluchten’-reflex 

Angela de Klein, Senior Product Planning & Marketing Manager bij Sony Video & Sound Europe vertelt: “We kunnen ons allemaal een moment in ons leven herinneren toen muziek een enorme rol speelde. Ze roept gevoelens en emoties op en neemt ons mee op een reis.”  

“2020 is voor iedereen een moeilijk jaar geweest en met dit rapport en deze video willen we demonstreren hoe machtig muziek is, en meer mensen inspireren om ze als een positief gegeven in hun leven te gebruiken. Ons gamma High Power Audio Speakers brengt het geluid helder en krachtig tot zijn recht en is ideaal voor mensen die graag samen naar muziek luisteren.” 

Twee boeiende nieuwe modellen in Sony’s gamma High-Power Audio Systems, MHC-V83D en MHC-V73D, geven feestnummers en gezinnen nog meer keuzemogelijkheden, met omnidirectioneel geluid en verlichting, een draagbaar ontwerp en ultiem party entertainment.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This