Kingston: ‘Blijf online veilig en verander je wachtwoorden’

27 november 2020

We maken ons waarschijnlijk allemaal schuldig aan het gebruik van eenvoudige wachtwoorden die we liever niet wijzigen. Het is immers veel gemakkelijker om telkens hetzelfde wachtwoord te gebruiken, en dan het liefst telkens éénzelfde wachtwoord voor verschillende websites. Het is goed om te weten dat je daarin lang niet de enige bent. Desalniettemin loop je, samen met de rest, vanwege die simpele manier van inloggen een groot online risico. Het is daarom tijd om in actie te komen. Ferdi van der Zwaag, Team Leader Benelux bij Kingston EMEA, geeft vier tips om te zorgen dat jij jezelf optimaal beschermt tegen hackers.

Aanstaande dinsdag is het de nationale ‘Verander Je Wachtwoorden Dag’ en die dag is er niet voor niets. Zo waarschuwde Facebook onlangs dat zij een toename zien in hacks op en via persoonlijke accounts. Zwakke wachtwoorden en matige beveiliging vormen daarin de basis. Reden genoeg om aandacht te besteden aan een goed wachtwoord – en die regelmatig te veranderen.

1. Hanteer een ‘wachtzin’
Weet je wat in 2019 de meest gebruikte wachtwoorden in Nederland waren? Komt ‘ie: ‘123456’, ‘qwerty’ en ‘123456789’. Ook de geboortedatum en de naam van partner, kind of huisdier zijn favoriet. Allemaal eenvoudig te raden dus. Voor een goed wachtwoord zal je creatiever moeten zijn en een ‘wachtzin’ moeten maken. Denk aan een regel uit een van je favoriete liedjes, boeken of films. Doe er voor de veiligheid nog iets bijzonders mee, bijvoorbeeld letters vervangen door cijfers. Hoe langer het wachtwoord, hoe minder gemakkelijk deze te raden of te kraken is. Acht tekens zijn eigenlijk te weinig. Dat lijkt een enorm gedoe, maar je bent binnen de kortste keren gewend aan je nieuwe, sterke wachtwoord en het is zoveel veiliger dan ‘wachtwoord’ of ‘welkom’. Ja, ook die staan in de top 10.  

2. Gebruik een passwordmanager
Met overal een ander wachtwoord in de vorm van een zin, met cijfers en bij voorkeur ook nog voorzien van de nodige leestekens, vergt dat veel van je geheugen. En dat kan lastig zijn, want hoe onthoud je nu al die wachtwoorden? Een goede oplossing is het gebruik van een passwordmanager. Dit is een soort digitale kluis waarin alle wachtwoorden, die je bij verschillende websites hebt, veilig worden bewaard. Zo’n programma kan ook zelf ingewikkelde wachtwoorden bedenken en bewaren. Het enige wat jij hoeft te onthouden, is één hoofd-wachtwoord. Het kost je in het begin even wat tijd, maar binnen de kortste keren heb je je veiligheid enorm vergroot. Een aantal goede passwordmanagers zijn LastPass1Password en Keepass.

3. Verander je wachtwoord minimaal eens per half jaar
Wanneer iemand je wachtwoord heeft achterhaald of gevonden, stuurt diegene meestal geen mailtje om jou dat te vertellen. Met andere woorden: vaak weet je het niet als je wachtwoord door een datalek op straat ligt of door een hacker is buitgemaakt. Het is dan ook slim om je wachtwoord(en) periodiek te veranderen. Zo weet je zeker dat mensen die een oud wachtwoord van je hebben niet bij je internetbankieren of Instagram-account kunnen komen. Dinsdag 24 november is natuurlijk dé dag om dit te doen.

4. Denk verder dan alleen je online accounts
Wachtwoorden gebruiken we om data te beschermen. Toch denk je in eerste instantie vaak alleen aan het veranderen van wachtwoorden van online accounts zoals social media, webwinkels en bankaccounts. Maar ga eens na op welke plaatsen je verder nog persoonlijke gegevens hebt opgeslagen en wat het belang is van het veilig opslaan van deze data? Heb je bijvoorbeeld een externe harde schijf met vakantiefoto’s? Of een USB-stick waar belangrijke documenten van je werk op staan? Als je actief aan de slag gaat om jouw persoonlijke data beter te beveiligen, kun je het beter direct goed aanpakken! Vervang bijvoorbeeld standaard opslagapparatuur door encrypted USB- of SSD-drives. Daardoor voorkom je dat bij het verlies hiervan gevoelige informatie letterlijk op straat komt te liggen. Sterke encryptie voorkomt in dit geval namelijk dat iemand erbij kan.

“We moeten rekening blijven houden met de waarde van onze data. Daarom hanteren wij bij ons gehele assortiment van encrypted drives complexe wachtwoordvereisten. Maar wachtwoorden zijn slechts een klein stukje van de complete puzzel. Wanneer je je bewust bent van alle mogelijke online risico’s, kun je je digitale veiligheid ook aanzienlijk verbeteren”, sluit Van der Zwaag af.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This