Oproep Antwerps softwarebedrijf TOPdesk: ‘Laat jobstudenten ook telewerken’

11 november 2020

Het Antwerpse software- en consultancybedrijf TOPdesk stelt sinds kort studenten te werk via telewerk en roept andere bedrijven op dit voorbeeld te volgen. “Jongeren hebben het vandaag op sociaal vlak en in hun studies zwaar door de COVID-19 maatregelen. Vaak zien ze daarbovenop hun vaste bijverdienste verdwijnen. Toch kunnen volgens ons heel wat studentenjobs van thuis uit gedaan worden. Je moet als werkgever wel één belangrijke extra geven: vertrouwen, daar staat of valt telewerk bij,” zegt Romy Fuchs, HR-adviseur bij TOPdesk.

Bij TOPdesk werken het hele jaar door een tiental studenten. “Ze volgen eerst een intensieve training van drie weken om het bedrijf te leren kennen. Vervolgens werken ze het hele jaar door op vaste basis voor ons,” zegt Romy Fuchs, HR-adviseur van TOPdesk. “Tijdens de eerste lockdown zetten we de samenwerking met onze vaste studenten tijdelijk on hold. In de zomer leidden we opnieuw enkele studenten op. Vervolgens werden de thuiswerkregels verstrengd, en bleven we wat afwachtend: zouden we hen toch inzetten, of niet? Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt en beslist de jobstudenten van thuis uit te laten werken, zoals de rest van ons team.”

De studenten die voor TOPdesk werken, doen voornamelijk aan sales en prospectie. Ze contacteren mogelijke nieuwe klanten en ondersteunen lopende salestrajecten.

“We beseffen dat jobstudenten laten telewerken zeker niet in elke sector mogelijk is. Maar er zijn heel wat sectoren die net wél dit soort jobs kunnen aanbieden. Denk maar aan de vele interne en externe helpdesks van bedrijven. Problem solving via de telefoon, chat of online: dat kan je perfect vanuit je studentenkot doen,” aldus Fuchs. “Door de verdere digitalisering van de economie en de arbeidsmarkt, zullen bijvoorbeeld IT-helpdesks nog veel meer werk krijgen de komende tijd, vermoeden we.”

Vertrouwen geven

Er is wel één grote moeilijkheid in dit hele verhaal: vertrouwen geven. “Telewerken draait rond vrijheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid. Dat zijn ook de kernwaarden van TOPdesk. Maar als het gaat om mensen die nét bij je starten, is dat allemaal niet zo vanzelfsprekend. We zagen voor de lockdown bijvoorbeeld bij bepaalde bedrijven dat junior profielen niet mochten telewerken, maar thuiswerk bij seniors wel werd toegestaan, omdat zij al wat credibiliteit opbouwden. Bij fulltime telewerken moet je vanaf dag één in vol vertrouwen starten. Dat vraagt om een mindswitch, dat besef ik goed,” aldus Fuchs.

“Het vergt ook een inspanning qua organisatie,” zegt Helena Rothheut, teamleader bij TOPdesk. Zij stuurt het team van telewerkende jobstudenten aan. “Je moet je goed organiseren om, bijvoorbeeld via videocall, meermaal per daags ‘in the checken’ bij je studenten.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This