Blue e+ koelunits van Rittal nu ook geschikt voor outdoor toepassingen

3 november 2020

Rittal, systeemleverancier voor onder andere industriële kastsystemen, stroomverdeling en IT-infrastructuur, maakt met het nieuwe wandmontage-koelaggregaat Blue e+ outdoor zijn zeer efficiënte serie koelunits nu ook geschikt voor gebruik in openlucht. De Blue e+ outdoor koelunits bieden een energiebesparing van gemiddeld 75% en zijn voorzien van een behuizing met een hoge beschermingsgraad, ook tegen vandalisme, voor een veilige werking in zelfs de meest zware (weers)omstandigheden. In combinatie met de Rittal Toptec serie buitenbehuizingen vormen ze een intelligent en perfect op elkaar afgestemd modulair systeem dat elke configuratie vereenvoudigt.

Elektrotechnische systemen zoals die voor de mobiele communicatie of de oplaadinfrastructuur voor elektromobiliteit worden buiten gesloten constructies geïnstalleerd, wat een uitdaging vormt voor de behuizings- en koeltechniek. De reden hiervoor is dat behuizingen en koelunits een hoge beschermingsgraad moeten hebben. Verder moeten ze bestand zijn tegen uv-straling en aanzienlijke temperatuurschommelingen en de nodige bescherming bieden tegen vandalisme.

De nieuwe wandkoelunits Blue e+ outdoor weerstaan de zwaarste omgevings- en weersomstandigheden. Een uv-bestendige coating, de hoge beschermingscategorieën IP 56 of NEMA 4/3R/12 en een breed temperatuurbereik van -30 °C tot +60 °C garanderen een veilige werking en een verhoogde duurzaamheid in buitentoepassingen. De nieuwe Rittal wandkoelunits Blue e+ outdoor worden overal ingezet waar behuizingen voor elektrische installaties in de buitenlucht worden gebruikt. Typische voorbeelden zijn mobiele telefonie-installaties, water- en afvalwatersystemen en energie-infrastructuur.

Energiebesparing

De Blue e+ technologie van de koelunits, die zijn uitgerust met een geïntegreerde heat pipe, zorgt voor een hoge energie-efficiëntie. In vergelijking met conventionele koeloplossingen kan hierdoor een gemiddelde energiebesparing van 75% worden bereikt. Ook de CO2-voetafdruk is veel lager. De aansluiting via een ivd-interface maakt een comfortabele bewaking op afstand mogelijk, wat vooral interessant is voor de bewaking van grootschalige, gedistribueerde systemen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om temperaturen en andere parameters continu te monitoren terwijl er bij een storing automatisch een melding wordt verstuurd.

“Op deze manier kunnen we ongeplande stilstandtijden en systeemstoringen grotendeels voorkomen, waardoor bijkomende kosten worden gereduceerd”, vertelt Koen Van Hende, Product Manager bij Rittal Belgium. “Dankzij het wereldwijde servicenetwerk van Rittal en de beschikbaarheid van reserveonderdelen kan de gebruiker altijd en overal op de klimaatregeling vertrouwen. Bovendien zet de beschikbaarheid van Blue e+ koelunits een nieuwe standaard.”

Complementair en modulair

Samen met de Rittal Toptec buitenbehuizingen vormen de nieuwe koelunits een slim modulair systeem, waarin de behuizing en de koelunit perfect op elkaar zijn afgestemd. De behuizingen zijn dubbelwandig en hebben hierdoor een hoge passieve warmteafvoercapaciteit (schoorsteeneffect). Dit vermindert de opwarming van de binnenruimte door de zonnestraling en vermindert zo de hoeveelheid energie die de koelunit nodig heeft.

Fabrikanten profiteren van het uniforme ontwerp van de behuizing en de koelunit, evenals van de snelle en eenvoudige installatie. De internationale goedkeuringen en de geïntegreerde multispanningsmogelijkheden van de units maken het ook eenvoudiger om ze in het buitenland te gebruiken.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This