Simac wint groot ICT-contract bij zorgnetwerk Emmaüs

27 oktober 2020

Simac ICT België wordt de komende zes jaar verantwoordelijk voor het onderhoud en de modernisering van de netwerk-, security- en collaboration-infrastructuur van zorgnetwerk Emmaüs. Het nieuwe raamcontract kan na 72 maanden nog eens twee keer met een jaar verlengd worden en is goed voor meer dan 10 miljoen euro.

Emmaüs is een zorg- en welzijnsnetwerk dat 24 voorzieningen telt, gaande van kinderopvang tot ziekenhuizen als het AZ Sint-Maarten en AZ Sint-Jozef in de Provincie Antwerpen. Emmaüs legt zich toe op hoogstaande kwaliteit en deskundigheid en werkt vanuit een christelijke inspiratie met bijzondere aandacht voor de meest zorgbehoevenden. In de diverse voorzieningen werken alles samen meer dan 7.000 mensen.

Van links naar rechts: Wim Van Poel (ICT Architect, Emmaüs), Christophe Lonnoy (Business Development Manager, Simac), Conny Huysmans (CIO, Emmaüs), Johan Diels (Director, Simac).

Voor de zorgsector is ICT de laatste jaren alleen maar belangrijker geworden. “De gezondheidssector wordt steeds meer digitaal,” zegt ICT Architect Wim Van Poel. “Bij de grote ziekenhuizen rekenen alle technische en medische voorzieningen op een stabiel en performant netwerk.” “Ook de vraag naar security neemt exponentieel toe,” voegt ICT Security Manager Marc Rosseau toe. “Er is de wetgeving rond GDPR waarin de privacy van de patiënt belangrijk is. En met het toenemend aantal bedreigingen merken we dat ook de zorgsector niet langer ontzien wordt door cybercriminelen.”

Om de goede werking van alle netwerk- en security infrastructuur te verzekeren, rekent Emmaüs op een betrouwbare partner. Simac won het nieuwe raamcontract dat Emmaüs vorig jaar aanbesteedde. “Bij het toekennen van dit contract hielden we uiteraard rekening met een eerlijke prijs,” zegt CIO Conny Huysmans. “Maar vooral zochten we een partner die proactief is, met ons meedenkt en de oplossingen toespitst op onze situatie. Een partner ook die een pragmatische aanpak hanteert en goed communiceert.” 

Het nieuwe contract van zes jaar slaat op drie verschillende activiteiten:

  • Volledige 24/7 operationele ondersteuning met actieve monitoring van kritische componenten en incident response.
  • Project werking: voorstudie, implementatie en design.
  • Aankoop van materiaal en adviseren van geschikte oplossingen.

Simac scoorde op alle vlakken uitstekend in de aanbesteding. Uiteraard was de goede relatie met de verschillende partners waaronder Cisco en Fortinet van groot belang, maar ook de capaciteit van Simac om de dual-vendor strategie van Emmaüs te ondersteunen. “We zoeken een dienstverlener die in staat is bij iedere belangrijke vernieuwing de diverse leveranciers in vraag te stellen en af te wegen tegen concurrenten,” zegt Conny Huysmans. “Zo blijven we de beste oplossing vinden voor Emmaüs.” Dat de helpdesk lokaal georganiseerd is en de ondersteuning in het Nederlands gebeurt, bleek ook een zeer belangrijk argument voor Emmaüs. “We stellen vast dat problemen sneller opgelost raken als iedereen dezelfde taal spreekt,” zegt Wim Van Poel. “En dat geldt niet alleen voor lopende projecten. Ook voor nieuwe behoeftes zitten we sneller op dezelfde golflengte.”

Nu het contract al een tijdje loopt, toont Emmaüs zich bijzonder tevreden over de keuze voor Simac. “Tijdens de transitieperiode van drie maanden hebben de vorige leverancier en Simac heel constructief met elkaar samengewerkt, en de overstap op 31 maart verliep vlekkeloos,” zegt Dries Wellens,Hoofdverantwoordelijke ICT Infrastructuur bij Emmaüs. “Een transitie slaat op meer dan alleen technologie en administratieve processen. Wanneer je van leverancier wisselt, moet je elkaar ook leren kennen en een goede relatie opbouwen. Emmaüs is geen eenvoudige organisatie die je snel begrijpt. Het vereist heel veel creativiteit om zowel voor kleine voorzieningen als grote ziekenhuizen een oplossing op maat te bedenken.”

De samenwerking loopt nu bijzonder goed. Daarbij valt vooral de proactiviteit van Simac op bij het aanpakken van problemen. “Er is een officiële weg die je moet volgen, maar wanneer er iets dringend is, komen we snel bij de juiste mensen terecht en pakt Simac de zaken goed aan,” zegt Dries Wellens. “Ook tijdens de transitieperiode kwam Simac aan met verbetervoorstellen die ze meteen doorvoerden.” CIO Conny Huysmans is vooral gecharmeerd door de open en transparante communicatie. “Simac belooft niets dat ze niet waar kunnen maken. Ze zijn open en eerlijk. We hebben graag dat onze dienstenleverancier een mening heeft en die ook uit. Als je een samenwerking van zes en misschien acht jaar aangaat, is dat bijzonder belangrijk.”

“We zijn bijzonder blij dat we voor Emmaüs kunnen werken,” zegt Johan Diels, Director bij Simac. “Bij een dergelijk groot contract kunnen we al onze sterktes uitspelen: onze diepgaande expertise over netwerken, security en collaboration, onze goede relatie met leveranciers als Fortinet en Cisco, onze ervaring op vlak van monitoring en ondersteuning en onze persoonlijke aanpak die zorgt voor een lange termijn partnership.”

Business development manager Christophe Lonnoy van Simac vult aan: “In een competitieve markt met veel uitdagingen willen wij steeds uitblinken. Dat Emmaüs, een zorginstelling met meer dan 7.000 mensen voor ons heeft gekozen, is voor mij het ultieme bewijs dat wij tot ontzettend veel in staat zijn. Dat hebben we te danken aan het feit dat hier veel competentie aanwezig is. Maar ook omdat het hele team al in een vroeg stadium meegenomen is in het project van Emmaüs. Dan gaat dat verhaal leven. Dan creëer je betrokkenheid. Emmaüs zag ons direct als partner in plaats van als leverancier. Precies dat maakt ons zo sterk.”

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This