Paessler innoveert voor effectievere monitoring van industriële infrastructuren

29 september 2020

PRTG, het monitoringplatform van Paessler, brengt vanaf nu uitgebreidere data-inzichten samen vanuit traditionele IT-systemen en operationele apparaten voor effectiever beheer van moderne industriële omgevingen.

Paessler breidt de mogelijkheden van PRTG uit om bij te dragen aan effectievere monitoring van industriële omgevingen, waarin de informatietechnologie (IT) en operationele technologie (OT) zijn samengebracht. De monitoringspecialist heeft een nieuwe sensor ontwikkeld voor het vastleggen van data van IoT-apparaten. Daarnaast heeft het bedrijf een samenwerkingsovereenkomst getekend met INSYS icom, een expert op het gebied van industriële datacommunicatie.

Oorspronkelijk functioneerde operationele technologie (OT) autonoom, met weinig of geen interactie met de buitenwereld. Voorbeelden van OT zijn industriële besturingssystemen, distributed control systems (DCS), remote terminals, productiemachines en industriële pc’s. Door de toenemende digitalisering binnen de industriële sector en de introductie van IoT-technologie, is er een groeiende behoefte aan holistische monitoring van IT- en OT-systemen en -apparatuur voor beter beheer van productieprocessen en dagelijkse industriële activiteiten.

In reactie op deze ontwikkeling heeft Paessler de nieuwe MQTT Subscribe-sensor ontwikkeld. Deze is in staat om tot vijf verschillende metingen vast te leggen voor elk verbonden Industrial Internet of Things (IIoT)-apparaat dat gebruikmaakt van het communicatieprotocol MQTT. De sensor maakt het mogelijk om onder meer de temperatuur, vochtigheidsgraad, druk en het omgevingslicht te meten.

De data van de nieuwe MQTT Subscribe-sensor wordt naar het PRTG-platform van Paessler gestuurd. Organisaties krijgen zo meer inzicht in de condities waarin hun technologie opereert. Ze kunnen daarmee gerichter potentiële issues signaleren en preventieve onderhoudsmaatregelen treffen, voordat er serieuze problemen ontstaan die tot productiestops leiden.

De nieuwe sensor werkt zij aan zij met de bestaande MQTT Statistics-sensor en MQTT Round Trip-sensor van Paessler. Deze sensoren controleren of er meldingen worden verzonden en de verbindingen in stand blijven. PRTG kan aan de hand van MQTT-meldingen berichten publiceren, zodat wederzijdse communicatie tussen de IT- en OT-omgeving mogelijk is. IoT-apparaten kunnen zich op deze berichten abonneren en er zelfs door worden aangestuurd.

Paessler wil de monitoring van technologische componenten van industriële IT- en OT-infrastructuren blijven verbeteren. Om die reden is het bedrijf een samenwerking aangegaan met INSYS icom, een expert in industriële communicatie en datanetwerken. Samen willen zij de kloof dichten tussen operationele technologie op de fabrieksvloer en de IT-systemen die in andere delen van de onderneming worden gebruikt.

De Smart Machinery Gateway van INSYS icom verzamelt data aan de netwerkrand en biedt ondersteuning voor diverse Industrial IOT (IIoT)-meldingsprotocollen, waaronder Modbus RTU, Codesys, Siemens S7 en Siemens Logo. De verzamelde data kan nu worden gedeeld met PRTG. Dit draagt bij aan verbeterd inzicht in een breder scala aan OT-oplossingen, zoals PLC’s en HVAC-systemen. 

“Met de samenkomst van de werelden van operationele technologie en informatietechnologie groeit de behoefte aan integratie en een holistische kijk op de manier waarop bedrijfssystemen en machines onafhankelijk functioneren en met elkaar samenwerken”, zegt Christian Gügel, Business Development Manager New Markets bij Paessler. “Dankzij onze innovaties en samenwerking met INSYS icom zijn we in staat om organisaties veel diepgaandere inzichten te bieden in de prestaties van hun bedrijfskritische systemen, applicaties en machines. Daarmee kunnen ze afwijkingen signaleren en preventieve onderhoudsmaatregelen treffen voordat ze tot problemen uitgroeien.”

“De oplossing van Paessler biedt perfecte integratie met onze apparatuur. Dit brengt de werelden van IT en OT dichter bijeen. We hebben in Paessler een partner uit de IT-wereld gevonden die begrijpt wat de convergentie van IT en OT inhoudt en klanten aan een soepele overstap naar digitalisering helpt”, zegt Kristian Haizmann, business development manager bij INSYS icom.

Volg voor meer informatie het webinar “Merging OT and IT with INSYS icom and PRTG” op woensdag 7 oktober om 11:00 uur.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This