Exclusief interview met Bernard Gavgani, Group Chief Information Officer van BNP Paribas

13 september 2020

IBM kondigde aan dat BNP Paribas toetreedt tot het financiële ecosysteem van IBM. Daarnaast kondigt het bedrijf aan dat het een strategisch partnerschap aangaat met Adobe en Red Hat om de digitale transformatie van onder meer banken en gezondheidsorganisaties te versnellen.

Bij Belgium Cloud hebben we gemerkt dat 2020 het jaar is waarin de Public Cloud mainstream wordt voor veel kleinere en grotere bedrijven, waaronder banken en verzekeringsmaatschappijen. Zie ook het artikel Banken versnellen de migratie naar de Cloud.

We gingen op een virtuele reis naar Frankrijk voor een exclusief interview met de Europese CIO van BNP Paribas Group, Bernard Gavgani en met Dominique Lacassagne, cloud CTO voor BNP Paribas bij IBM.

BELGIUM CLOUD: BNP Paribas gaat naar de Public Cloud?

BERNARD GAVGANI: “We noemen onze aanpak een Dedicated Cloud, een combinatie van publieke en private cloud in een hybride oplossing met IBM als leverancier. Vandaag runnen we onze IT-services voor 33.000 mensen in 48 landen over de hele wereld binnen een streng beveiligde omgeving. We onderzochten verschillende Cloud-oplossingen om de time-to-market te verbeteren.”

Bernard Gavgani is Group Chief Information Officer van BNP Paribas

“Onze uitdaging was om onze legacy-systemen te ontwikkelen en toch het voordeel te hebben van de Cloud. We vonden de oplossing door de public IBM-cloud naar de BNP-datacenters te brengen. Gedeeltelijk uitbesteed aan IBM cloud voor de operations & hosting van de BNP Paribas-omgeving met levering van nieuwe Clouddiensten of updates binnen de 24 uur.”

DOMINIQUE LACASSAGNE: Voor BNP Paribas hebben we een Public Cloud-regio gebouwd, maar wat het speciaal maakt, is dat het is geprivatiseerd voor BNP Paribas. Dus alleen BNP heeft toegang tot deze cloud-regio, dus het is een speciale omgeving die gescheiden is van de andere klanten van IBM. We runnen deze Public Cloud-regio vanuit de datacenters van BNP Paribas als onderdeel van hun verzoek om aan hun veiligheids- en compliantiedoelstellingen te voldoen. Met deze opzet is het gemakkelijker om aan de financiële toezichthouders uit te leggen hoe u compliant kunt worden.

BELGIUM CLOUD: Hoe zit het met de connectiviteit? Geen connectiviteit, geen cloud.

BERNARD GAVGANI: “We zijn erg snel gegroeid van 12.000 naar meer dan 200.000 connecties, omdat onze mensen gedwongen worden om vanuit huis te werken vanwege Covid-19. We hebben een shared connectiviteit opgezet met verschillende telecom providers. Onze belangrijkste partner is Orange, met Cisco voor de directe verbinding met onze backbone.”

DOMINIQUE LACASSAGNE: Omdat BNP Paribas hun Cloud-regio beheert vanuit hun eigen datacentra, kunnen ze gebruik maken van lokale connectiviteit met lage netwerkvertragingen, wat het gemakkelijker maakt om de latentie tussen de clouddiensten en de BNP Paribas-kantoren te controleren.

BELGIUM CLOUD: Hoe zit het met het risico dat een vendor lock-in met één provider ontstaat?

BERNARD GAVGANI: “We hebben besloten om eerst naar minimaal twee of drie providers te kijken om een ​​algehele oplossing te vinden. We hebben een transparante oplossing, gebaseerd op open source zoals Kubernetes en breed geaccepteerde technologie zoals VMware, zodat we in staat zijn om over te schakelen naar of een andere Cloud service provider toe te voegen.”

Dominique Lacassagne van IBM.

DOMINIQUE LACASSAGNE: BNP Paribas voelde zich om twee belangrijke redenen op zijn gemak met dit belangrijke aspect van het gebruik van onze Cloud-oplossing:

Ten eerste is onze technologie gebaseerd op open source (Red Hat en andere software), dus als ze van IBM af willen voor hun clouddiensten, kunnen ze hun applicaties gemakkelijker naar een andere leverancier overzetten. Bovendien biedt IBM virtuele servers, door gebruik te maken van Red Hat OpenShift, het toonaangevende open source-platform voor bedrijven, klanten de flexibiliteit om gegevens te hosten, te openen en te gebruiken in de omgeving van hun keuze.

Ten tweede heeft BNP Paribas de controle over wie hun geprivatiseerde publieke Cloud regio exploiteert, wat ook een overgang zal vergemakkelijken als BNP besluit om niet verder te gaan met de IBM Cloud.

BELGIUM CLOUD: Hoe heeft u de total cost of ownership (TCO) berekend?

BERNARD GAVGANI: “Twee belangrijke punten. Ten eerste moet u als grote financiële instelling cybersecurity opzetten voordat u de Cloud kunt gebruiken. Ten tweede hebben we, toen dit samen met IBM was opgezet, gekeken naar een financieel platform as a service (PaaS). Het idee was om het gecreëerde platform als PaaS-oplossing te bieden aan andere financiële bedrijven. Bij BNP Paribas hebben we al aanzienlijk geïnvesteerd in onze datacenters en we zouden kunnen profiteren van de samenwerking met IBM om onze datacenter infrastructuur te verkopen om Cloud workloads te hosten. BNP Paribas verbindt zich ertoe zich aan te sluiten bij de IBM Cloud for Financial Services als een belangrijke klant in Europa om zijn eerste dedicated cloud in Europa te ondersteunen die voldoet aan de GDPR en erkent dat een publieke cloud gebaseerd op IBM’s diepgaande financiële sector expertise en toonaangevende mogelijkheden voor gegevensbescherming voldoet aan onze veeleisende normen.”

DOMINIQUE LACASSAGNE: IBM heeft een heel speciale opzet gemaakt om ervoor te zorgen dat financiële instellingen meerwaarde hebben door hun beveiligings- en nalevingsdoelstellingen te behalen. We hebben bijvoorbeeld het framework van de benodigde controles gebouwd en tools aangeboden om de nalevingsrapportage zoveel mogelijk te automatiseren.

BELGIUM CLOUD: Heeft BNP Paribas samen met Adobe en IBM een ecosysteem gecreëerd voor bankieren en gezondheidszorg?

BERNARD GAVGANI: “Ja, we vertrouwen op hun kennis om onze dedicated cloud-oplossingen aan te bieden. BNP Paribas zou van plan kunnen zijn om in de toekomst extra bankpartners in het ecosysteem in heel Europa te integreren. Terwijl we onze samenwerking met IBM blijven uitbreiden, stimuleren we innovatie in de financiële dienstverlening en kunnen we samenwerken met een groeiend ecosysteem van technologieleveranciers, van kleine startups tot leiders in de industrie.”

DOMINIQUE LACASSAGNE: We werken samen met de ISV’s om compliant te worden voor de toezichthouders, omdat ze bovenop het framework kunnen werken dat we hebben gebouwd. De hele stack wordt compliant met alles wat er bovenop wordt gehost door de ISV’s. Dit zal een ecosysteem creëren voor andere bedrijven om de oplossingen te kopen die ze nodig hebben.
BNP Paribas en ISV’s met workloads op de IBM Cloud for Financial Services zullen in staat zijn om hun nalevingsprofielen te definiëren en controles te beheren, een uitgebreid datatraject voor audits bij te houden en, in continue realtime, de naleving binnen hun organisatie te bewaken.

Zie verder ook deze video waarin Bernard Gavgani spreekt over het gebruik dat BNP Paris maakt van IBM’s cloud-omgeving.

Peter Witsenburg

Peter Witsenburg

Information Security Implementation Lead Manager/Auditor & Data Protection Trainer in how to become GDPR compliant

Pin It on Pinterest

Share This