Onderzoek toont dat public cloud bij I/O intensieve applicaties duur kan uitpakken

16 juni 2020

Volgens Diamanti, specialist in cloud infrastructuren,  zijn organisaties die I/O intensieve applicaties hebben ondergebracht bij aanbieders van public clouddiensten soms een stuk duurder uit dan vooraf ingecalculeerd.  Transactie georiënteerde databasetoepassingen of in containers verpakte software (microservices) met veel I/O leggen een groot beslag op de hardware en overige systeembronnen van de public clouddienst. De afnemer krijgt om die reden extra kosten in rekening gebracht. De meerkosten kunnen dusdanig oplopen, dat het lonend is om de applicaties terug in eigen beheer te nemen in een on-premise omgeving. Volgens een recente white paper van Diamanti  biedt in zo’n geval een hybride cloud een kosteneffectieve infrastructuur. Afhankelijk van de geboden economische voordelen kan men bij gebruik van cloud native software later altijd weer terugkeren naar de public cloud.

De Diamanti white paper wijst op het feit dat door onverwachte veranderingen van de business een public clouddienst niet altijd meer aan de verwachtingen kan voldoen. De generieke aard van een cloud dienst (on-size-fits-all) laat niet veel ruimte voor maatwerk als het gaat om het opschalen van IT-capaciteit zonder kostenconsequenties. In een IDC marktonderzoek naar cloud en AI acceptatie gaf 80% van de 400 ondervraagde IT-beslissers aan applicaties en data van  de public cloud te hebben teruggebracht naar on-premise om operationeel wendbaar te blijven. 

Diamanti claimt dat TCO (Total Cost of Ownership) een zeer bruikbare maatstaf is om tegenwoordig de investeringen in modern IT-infrastructuur te beoordelen. TCO-metingen verschaffen organisaties een instrument om de kosten en continuïteit van de infrastructuur te begrijpen en te evalueren. En dat zowel voor als tijdens de operationele uitvoering en met de toevoeging van een gedetailleerde vergelijking van de belangrijkste public cloud aanbieders. Elementen van de public cloud die de TCO-cijfers sterk beïnvloeden zijn: data opslag architectuur; onverwachte netwerkkosten, faciliteiten voor het repliceren van data. De bijkomende kosten van een bepaalde storage architectuur hebben grote invloed op de uitkomst van de TCO-vergelijking. 

Bedrijven die kiezen voor een hybride cloud strategie, kunnen met behulp van Diamanti  technologie gemakkelijk schakelen tussen de public cloud en een on-premise omgeving. In het laatste geval kan een bedrijf ervoor kiezen de infrastructuur in eigen beheer te nemen of deze als managed service van een derde partij af te nemen.  Met het Diamanti platform beschikt men over een pasklare hybride cloud oplossing met applicaties en data, gevat in de open source containerstructuur Kubernetes.  Het platform is geheel toegespitst op prestaties en efficiency. Daarmee laten cloud native applicaties zich gemakkelijker en sneller uitrollen binnen een organisatie met een aanzienlijk lagere TCO.  

De Diamanti white paper is te downloaden via deze link

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This