Universal CPE – pak de regie over je eigen netwerk

9 juni 2020

Netwerkdienstverleners zetten al jaren virtualisatietechnieken in om de operationele kosten en de time-to-service te verminderen en om nieuwe diensten te ontwikkelen. Deze verschillende virtuele netwerkfuncties (VNF) vereisen steeds meer rekenkracht. Universal Customer Premise Equipment (uCPE) biedt hierbij uitkomst. In dit blog leg ik uit wat uCPE is en welke voordelen het met zich meebrengt. 

Om de meerwaarde van uCPE toe te lichten is het goed om de beperkingen van zijn voorganger te kennen: Customer Premise Equipment (CPE). Deze traditionele apparatuur was afhankelijk van op hardware-gebaseerde functionaliteit (Physical Network Functions) die bestond uit gespecialiseerde hardware voor specifieke netwerkfuncties. Deze hardware werd beheerd door providers en vervolgens werden ingezet op klantlocatie of in datacenters. Het CPE-model maakte het voor een bedrijf een lastig, lang en kostbaar proces om nieuwe vestigingen te openen, maar ook om nieuwe netwerkfunctionaliteit toe te voegen binnen hun IT-infrastructuur. Wisselen van leverancier was helemaal een crime. 

Wat is uCPE?

uCPE is een nieuwe categorie netwerkapparatuur. De eerste producten werden voornamelijk als experiment geïntroduceerd. Simpel uitgelegd is uCPE het equivalent van een “cloud voor netwerkdiensten”, maar dan op klantlocatie. Voor telecomnetwerken is het vergelijkbaar met een App Store voor smartphones: neutraal, 100 procent software en de bron voor de nieuwste applicaties.

Technischer uitgelegd is uCPE is een general purpose compute platform dat rekenkracht, opslag en netwerken integreert op een standaard off-the-shelf server. uCPE verandert hardware-netwerkapparatuur in software-gedefinieerde netwerkapparatuur. Het levert netwerkdiensten zoals SD WAN en firewalls als virtuele functies aan elke site op een netwerk. Dit model maakt het mogelijk om de functionaliteit van gespecialiseerde apparaten in één algemene box te integreren. Het kan worden gezien als een microkosmos van de netwerkinfrastructuurmarkt als geheel, waar controlefuncties worden gevirtualiseerd en packet-forwarding meer gespecialiseerd wordt. Het is vergelijkbaar met de manier waarop een smartphone de functionaliteit van fysieke items zoals een radio, camera of navigatiesysteem geïntegreerd biedt, door ze om te zetten in softwarefunctionaliteit of apps.

Hoe werkt het?

uCPE-systemen zijns ontstaan ​​door de ontwikkeling van softwaregedefinieerde netwerken (SDN’s) en cloudservices en bieden de markt nieuwe kansen. De uCPE-service maakt klanten eigenaar van hun netwerk door hen de flexibiliteit te geven om functies te licenseren, beheren en bewaken, zowel in eigen beheer als via een MSP. Met het uCPE-model kunnen netwerkfuncties worden geconsolideerd met behulp van softwaregebaseerde virtuele netwerkfuncties (VNF’s) die bovenop één universele uCPE-applicatie (uCPE) draaien. Deze VNF’s kunnen zich bevinden in on-site hardware, in een bedrijfsdatacenter of in de cloud. VNF’s kunnen ook worden gedistribueerd tussen de uCPE en de cloud, in een hybride model. In combinatie met Zero Touch Provisioning (ZTP), waarbij de uCPE zichzelf automatisch configureert, kunnen zowel bedrijven als serviceproviders de operatie vereenvoudigen, Capex en Opex verminderen en de dienstverlening versnellen. Ongeacht of er nieuwe kantoren worden aangesloten, nieuwe netwerkfuncties worden geïmplementeerd of dat er van leverancier wordt gewisseld. 

Belangrijkste voordelen van uCPE

Door slechts één stuk hardware te gebruiken, kunnen bedrijven de kosten voor het aanschaffen en bedienen van meerdere apparaten verlagen. uCPE kan ook veel apparaten elimineren die complex zijn om te installeren en te onderhouden, en ze te vervangen door virtuele netwerkfuncties in software. De belangrijkste voordelen op een rijtje:

  • Lagere kosten voor het opstarten en uitvoeren van de werkzaamheden – Bij gebruik van uCPE kan dezelfde server voor meerdere netwerkfuncties worden gebruikt. Dit vermindert de initiële investeringen en de totale exploitatiekosten op lange termijn, indien er meerdere network functies nodig zijn.
  • Katalysator voor innovatie en on-demand diensten – uCPE brengt de kracht van de cloud naar het telco-netwerk en zo’n open programmeerbaar platform wakkert de innovatie aan. Aangezien netwerkfuncties op software gebaseerd zijn (in plaats van op hardware) is het gemakkelijker om nieuwe functies te ontwikkelen. Ook kunnen diensten on-demand worden ingeschakeld.
  • Automatiseren en vereenvoudigen van de operatie – Gestandaardiseerde protocollen in het data-, besturings- en management-vlak binnen uCPE kunnen de netwerkintegratie en -operatie vereenvoudigen en verdere automatisering mogelijk maken.
  • Verbreding van het (on-demand) dienstenportfolio door middel van SD-WAN – Software-gedefinieerde Wide Area Networks (SD-WAN) gaan hand in hand met uCPE. De combinatie stelt providers in staat om kostenefficiënt diverse VNF’s aan te bieden. Klanten kunnen on-demand bandbreedte, snelheden en extra applicaties afnemen en naar behoefte op- of afschalen.
  • Specifieke hulpmiddelen voor WAN-diensten zijn niet langer nodig – Door gebruik te maken van virtualisatie en een uCPE-platform worden specifieke hulpmiddelen voor WAN-diensten overbodig. Deze worden vervangen door gelijkwaardige, softwaregebaseerde VNF’s. In combinatie met orkestratiemogelijkheden biedt een uCPE-platform een software-gebaseerde dynamische controle, waardoor Service Providers WAN-diensten, zoals SD-WAN, firewalls en WAN-optimalisatie, on-demand kunnen leveren.

Virtualisatie en uCPE als onderdeel van de digitale transformatie

De overstap naar virtualisatie – in dit geval van netwerkfunctionaliteit – is een belangrijk onderdeel van de digitale transformatie. De voordelen zijn duidelijk. Van lagere kosten tot een eenvoudigere en snellere implementatie en de mogelijkheid om processen te versnellen. uCPE is de volgende stap in de voortdurende evolutie van het intelligente netwerk en legt meer controle in de handen van de eindklant. 

Peter Coppens

Peter Coppens

VP Product bij Colt Technology Services

Pin It on Pinterest

Share This