ecom: Digitalisering in industrie met mobiele toestellen

15 mei 2020

In de industrie van de toekomst is een belangrijke rol weggelegd voor het verzamelen en analyseren van productiedata. ecom, een merk van Pepperl+Fuchs, heeft daarom haar portfolio uitgebreid met een nieuwe productlijn Digital products & services.

Om IoT-toepassingen en machinelearning mogelijk te maken, moeten deze gegevens op een geordende manier verzameld, geanalyseerd en beheerd worden. Dit is een proces dat het nodige inzicht vraagt en steeds dieper in het systeem geplaatst wordt. Indien mogelijk verloopt dit in real time en met een lage latentie. Met de integratie van cyberfysieke systemen in de productie zijn de grenzen tussen de klassieke IT en OT steeds vager geworden. Helaas zijn deze systemen nog steeds grotendeels open en ondanks alle pogingen tot standaardisering niet homogeen.

Optimaliseren

Om de productieprocessen te optimaliseren zijn er oplossingen nodig die de verwerking en het beheer van data decentraliseren en faciliteren. Mobiele toestellen die door middel van een uitgebreid mobiel apparaatbeheer geïntegreerd worden in het productieproces functioneren niet alleen als digitale gateway, ze kunnen ook ingezet worden in een netwerksysteem door middel van specifieke toepassingen en een breed scala aan functies, van camera’s tot bescherming van de werknemers. Dit laatste is vooral belangrijk in een gevaarlijke werkomgeving en bij personen die geregeld alleen aan het werk zijn. De toestellen moeten dus niet alleen bijzonder robuust zijn, maar ook een effectieve bescherming bieden voor de mobiele werknemers – zowel in een bedrijf als in gevaarlijke omgevingen.

Met dit in gedachten bieden de speciaal daarvoor ontworpen mobiele apparaten, zoals ecom’s Smartphone Smart-Ex 02, meerdere voordelen. Naast robuustheid, hoge ergonomie en groot gebruiksgemak, garanderen de sensoren in combinatie met de bijbehorende software de nodige bescherming voor alleenwerkende werknemers zoals dit bepaald wordt in de DGUV-regeling BGR-139. De werknemer kan via het softwareprogramma van het toestel een noodoproep uitsturen, maar dat kan ook met een noodoproeptoets. Zo worden alleenwerkende werknemers op een betrouwbare manier beschermd. Dankzij de Bluetooth Low Energie (BLE) bakens die speciaal ontwikkeld zijn voor gevaarlijke gebieden, kunnen medewerkers zelfs zonder GPS gelokaliseerd worden binnen de muren van een gebouw. Tegelijkertijd werkt de intrinsiek veilige Android-smartphone als een mobiele hub: het systeem ondersteunt 21 verschillende LTE-frequentiebanden en wordt zonder simlock geleverd. De wereldwijd geldige Ex-certificaten en de lokale wettelijke goedkeuringen maken wereldwijd gebruik van de toestellen mogelijk.

‘Industriële’ smartphone

De intrinsiek veilige smartphone, ontworpen voor een temperatuurbereik van -20 tot +60°C, is dus ontworpen voor globaal gebruik, zelfs onder de meest extreme omstandigheden. Bovendien is dit het eerste apparaat dat gecertificeerd is voor Zone 1/21 en Div. 1 dat de veeleisende Android Enterprise Recommended Validation van Google verkreeg. Dit zorgt voor een consistente, eenvoudige implementatie en beheer van de mobiele oplossingen door middel van hardware- en besturingssysteemondersteuning en gegarandeerde Android upgrades. Ook voorziet men daarbij regelmatige en tijdige beveiligingspatches. Zo besparen gebruikers tijd en geld bij de inzet en onderhoud van hun apparaten. O pdie manier wordt de TCO (Total Cost of Ownership) verder naar beneden gehaald.

Om ervoor te zorgen dat gegevensoverdracht zo eenvoudig mogelijk verloopt is het belangrijk dat mobiele apparaten snel en makkelijk met EMM-systemen (Enterprise Mobility Management) kunnen communiceren. Voor mobiele apparaten betekent dit dat ze moeten beschikken over een uitgebreide certificering voor de ondersteuning van hard- en software van EMM-systemen. ecom garandeert beide dankzij de certificering door zowel de Android Enterprise als de certificeringen door de marktleiders in apparaatbeheersystemen. Dankzij de geschikte software en apps kunnen bedrijven zorgeloos in een netwerk ondergebracht worden zonder zich te beperken tot één technologie. Een oplossing als deze maakt het mogelijk om het centrale beheer en bescherming van data en apparaten in te passen in elke infrastructuur. De managementsoftware voor mobiele toestellen maakt daardoor een snellere inzet van de apparaten mogelijk, naast een veilige en snelle verbinding met de operationele systemen. Daarnaast kunnen apps en besturingssystemen automatisch worden geïnstalleerd, geüpdatet en beheerd.

Nieuwe divisie

De nieuwe divisie Digital Products & Services van ecom maakt de opzet, het beheer en de real-time monitoring van mobiele apparaten zoals de Smart-Ex® 02 mogelijk. De dienst combineert de automatische voorconfiguratie gedurende de productie van het apparaat met uitgebreid beheer en analyse van mobiele toestellen in de gebruikfase. De Mobiele apparaten zijn daarom niet alleen eenvoudig in te stellen en te beheren, maar kunnen ook op elk moment bijgewerkt worden -zelfs draadloos. Een analyse van historische gegevens is altijd mogelijk om veiligheidskritische processen aan het licht te brengen. Indien nodig kan de oplossing ook ingezet worden als een volwaardig EMM-systeem, dat de IT-afdelingen ontlast en meer veiligheid garandeert tijdens de werking.

Omdat de toestellen ontworpen zijn voor industrieel gebruik en de gepaste digitale diensten voor bedrijven ondersteunen, kunnen ze effectief de digitalisering ondersteunen door als onafhankelijke hubs in het netwerk te fungeren. De analyse van data gaat sneller en gemakkelijker, hierdoor krijgen bedrijven een uitgebreid inzicht in procedures en processen. Zo kunnen ze beter detecteren waar er verbeteringen aangebracht moeten worden. Tegelijkertijd beschermen deze mobiele apparaten de werknemers -zelfs in explosiegevaarlijke omgevingen – en maken ze hun dagelijks werk makkelijker.

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This