Onderzoek door Colt: massale overstap van bedrijven in Europa naar de cloud in volle gang, projecten lopen wel vertraging op door coronacrisis

12 mei 2020

Colt Technology Services publiceert de resultaten van een onderzoek naar de stand van zaken rond cloud computing in 2020. Hieruit blijkt dat er in het komende decennium op dit gebied een belangrijke verschuiving zal plaatsvinden. 96 procent van alle IT-besluitvormers heeft inmiddels voldoende vertrouwen om bedrijfskritische data en applicaties in de cloud onder te brengen.

Het onderzoek werd eerder dit jaar uitgevoerd door het Insights for Professionals Network. Hiervoor werden vraaggesprekken gevoerd met 255 Europese respondenten uit het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italie en Nederland. Zij waren actief bij grote ondernemingen met meer dan 500 werknemers, bekleedden senior managementfuncties en waren verantwoordelijk voor strategische IT- of netwerkbeslissingen.

De onderzoekers vroegen de respondenten wat hun ervaringen met de cloud tot dusver waren, of ze bezig waren met migratieprojecten, hoe hun planning eruit zag, met welke obstakels ze werden geconfronteerd en wat hun vervolgstappen waren. Uit het onderzoek blijkt dat de overstap naar de cloud in het begin van dit nieuwe decennium in een stroomversnelling zal raken, maar dat er nog altijd diverse belangrijke hindernissen moeten worden overwonnen om echt succesvol over te stappen. 

Beveiliging is de grootste zorg: 59 procent van de respondenten ziet dit als hun grootste uitdaging. Op de tweede en derde plaats komen betrouwbare connectiviteit en downtime van systemen met respectievelijk 48 en 43 procent.

Deze zorgen brengen migratieprojecten echter niet tot stilstand. 96 procent van de respondenten heeft er wel vertrouwen in dat de migratie van bedrijfskritische applicaties naar de cloud zal slagen of is er zelfs volledig van overtuigd. Van de organisaties die hier al mee aan de slag zijn gegaan heeft bijna de helft (44 procent) al 50 tot 70 procent van hun bedrijfskritische processen in de cloud ondergebracht.

Verder blijkt dat 86 procent van alle bedrijven een multi-cloudaanpak hanteert. Organisaties kiezen daarnaast voor connectiviteit met private clouds. Het percentage bedrijven dat voor private WAN kiest (88 procent) ligt dicht bij het percentage bedrijven dat gebruikmaakt van uiteenlopende clouds.

“Voor ons was het al duidelijk dat er een massale overstap naar de cloud op komst was”, vertelt Keri Gilder, chief commercial officer bij Colt. “Ons onderzoek toont aan dat de cloud de verwachtingen van bedrijven waarmaakt of zelfs overtreft. Dat betekent dat bedrijven groot vertrouwen hebben in hun volgende migratieproject. De meeste respondenten beginnen daar in minder dan negen maanden tijd mee. Het verbaasde me niet dat bedrijven die hun migratietraject naar de cloud hebben gestart connectiviteit en beveiliging nog altijd belangrijke punten van zorg vinden”, gaat hij verder. “Bij het onderbrengen van bedrijfsprocessen in de cloud is het cruciaal om samen te werken met een partner die beschikt over een netwerkinfrastructuur die met de belangrijkste wereldwijde cloud-omgevingen is verbonden.”

Het Colt IQ Network is een intelligent, voor 100 Gbps geoptimaliseerd netwerk dat wereldwijd meer dan 29.000 gebouwen, 900 datacenters en honderden verbindingspunten van gegevensnetwerken verbindt. Het is daarmee het ideale netwerk om ondersteuning te bieden voor de door de cloud aangestuurde digitale transformatie van bedrijven.

Het onderzoek werd uitgevoerd in februari, nog voor de uitbraak van het coronavirus in de hele regio EMEA. Vanwege de ingrijpende gevolgen van deze pandemie werd dezelfde groep respondenten recent gevraagd of zij verwachten dat covid-19 hun lopende projecten zou vertragen. 67 procent zei dat het coronavirus voor vertragingen van hun projecten had gezorgd. Ondanks deze vertragingen is de kans groot dat de implementatie van geavanceerde cloud-mogelijkheden de rest van het jaar op de agenda zal blijven staan nu bedrijven steeds sterker inzetten op thuiswerken om de bedrijfscontinuïteit te waarborgen.

Het volledige onderzoeksrapport kan hier worden gedownload. 

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This