Onderzoek F5: ‘Volop multi-cloud gebruik in EMEA, maar kennis en kunde blijven achter’

1 mei 2020

EMEA loopt voorop als het gaat om het gebruiken van multi-cloud omgevingen, maar er blijft een kennisachterstand. Deze trend is al langer gaan, en komt in het meest recente State of Application Services rapport, een jaarlijks onderzoek van F5 Networks, nog altijd naar voren. De EMEA-regio kent de meeste bedrijven (88 procent) die gebruikmaken van multi-cloud omgevingen, op de voet gevolgd door de Amerikaanse regio en Azië-Pacific.

Iets meer dan de helft (54 procent) van de ondervraagde EMEA-bedrijven stelt dat cloud in al zijn verschijningsvormen de belangrijkste strategietrend is de komende twee tot vijf jaar. Bij 27 procent van de bedrijven draait meer dan de helft van hun applicaties in de cloud.

Vraagstukken

De uitdagingen zitten onder meer in cloud security, concreet vormgegeven door een kennisachterstand die in vrijwel de hele industrie wordt gezien. Twee derde van de organisaties in EMEA en Amerika stelt dat ze een tekort aan security-talent hebben. De Azie-Pacific regio spant de kroon  met 76 procent. Slechts 15 procent is volledig overtuigd dat ze een aanval op de applicatielaag in de cloud succesvol kunnen weerstaan tegenover 30 procent in een eigen datacenter en 20 procent in colocaties. 

Een derde van de respondenten loopt tegen compliancy-regels aan bij het beheren van applicaties in multi-cloud omgevingen. EMEA scoort hier hoger op dan andere regio’s, vermoedelijk door de invoering van de GDPR. Andere uitdagingen zijn bescherming tegen aanvallen en het overzetten van applicaties tussen clouds en datacenters.

Hoewel veel bedrijven kiezen voor een per-app aanpak in de overstap naar de cloud, blijkt uit het rapport dat veel organisaties het lastig blijven vinden om beveiliging over verschillende applicatie-omgevingen heen uit te rollen. Er is dan ook een grote diversiteit is aan applicatieportfolio’s. Volgens de respondenten is de client-server architectuur het meest prominent en faciliteert het 34 procent van de applicaties. Three-tier web applicaties komen op een tweede plek (26 procent). Nieuwe mobiele (14 procent) en microservices/cloud-native (15 procent) architecturen worden populairder, maar traditionele mainframes/monoliths zijn ook nog altijd in gebruik (11 procent).

“Inflexibele, one-size fits all oplossingen werken niet meer; steeds meer bedrijven nemen beslissingen op een ‘per-app’ niveau. De heterogene mix aan applicatie-architecturen die daarmee ontstaat, geeft aan dat multi-cloud de norm is”, aldus Brett Ley, Senior EMEA Cloud Director, F5 Networks. “Daarbij is het wel een wens voor organisaties om het als single applicatie-architectuur of uniforme infrastructuur te benaderen. Daarom zijn applicatieservices die omgevingonafhankelijk zijn zo belangrijk. Alleen op die manier bereik je een consistente performance en security.”

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This