Leaseweb implementeert SAP ERP en Cloud for Customer

29 april 2020

Leaseweb stroomlijnt zijn bedrijfsprocessen met SAP ERP Central Component (ECC) en SAP Cloud for Customer (C4C). De hostingprovider legt hiermee de basis voor verdere groei met een consistente klantervaring.

Het Nederlandse Leaseweb biedt de IT-infrastructuur die bedrijven nodig hebben om een site, dienst of oplossing in de lucht te houden. Het portfolio omvat onder andere dedicated servers, webhosting, cybersecurity, content delivery networks en diverse clouddiensten.

“We zijn met name sterk op het gebied van Infrastructure as a Service”, zegt CTO Svenja de Vos. Het technische fundament van het bedrijf omvat tienduizenden servers die staan opgesteld in twintig datacenters.

Harmoniseren bedrijfsprocessen

De afgelopen jaren maakte het bedrijf een sterke groei door. Leaseweb is wereldwijd actief. Niet alleen in Europa, maar ook in Singapore, Australië en de Verenigde Staten. Bij die internationale expansie hoort ook een globalisering van de processen, zodat in alle landen op dezelfde manier wordt gewerkt en klanten overal dezelfde ervaring hebben.

Voor het verder harmoniseren en standaardiseren van de wereldwijde bedrijfsprocessen viel de keuze op de combinatie van SAP ERP Central Component (ECC) en SAP Cloud for Customer (C4C) voor de klantenservice. De onderliggende hardware is van Hewlett Packard Enterprise (HPE). Over de keuze voor HPE kan De Vos kort zijn: “De hardware van HPE biedt de beste performance en de stabiliteit die we nodig hebben.”

De beste mensen

Leaseweb nam zelf het voortouw met de implementatie van de nieuwe SAP-oplossingen, ondersteund door enkele SAP-partners, waaronder zijn belangrijkste partner Quinso. “Een project valt of staat met de kwaliteit van de mensen die je erbij betrekt”, aldus De Vos. “Voor dit project hebben we kundige consultants van Quinso in huis. Maar als Leaseweb blijven we in de lead.”

Toen Leaseweb in Duitsland begon aan de implementatie had het nog geen template of best practice als voorbeeld. De Vos: “Wij zijn het eerste hostingbedrijf ter wereld dat SAP implementeert. Wij zíjn dus de best practice. Na de uitrol van SAP ECC en SAP C4C in Duitsland, Nederland, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten beschikken we inmiddels over een zeer volwassen template die we kunnen uitrollen.”

“Die template hebben we gaandeweg steeds professioneler gemaakt, van high-level design tot aan realisatie. Invoorgaande implementaties heeft Quinso de template naar een next level gebracht”, zegt Dick Verburg, managing partner en businessconsultant van Quinso. “Daardoor werd de gap tussen de template en de praktijk steeds kleiner.” Het vertrouwen van de business bij Leaseweb is dermate groot dat een roll-out van de template in Azië een feit is. De robuustheid van de oplossing maakt het zelfs mogelijk om de uitrol in Azië op afstand uit te voeren. De Vos: “Dat wordt misschien wel de eerste fully remote SAP-implementatie.”

Doorloopprocessen korter

Leaseweb plukt nu al de vruchten van de nieuwe oplossingen. De Vos: “Doordat we bijna alles in SAP doen – de hele administratie – zijn de doorloopprocessen korter. Een online bestelling van bijvoorbeeld een server wordt een service-order in SAP, waarna die server automatisch wordt opgeleverd. Orders worden met andere woorden goed ingeschoten, waardoor we minder werk hebben in het datacenter en sneller kunnen opleveren, en dus een tevreden klant.”

“Maar we hebben ook meer inzicht in onze data waardoor we nog beter kunnen inspelen op de wensen van de klant”, vervolgt De Vos. “Ik kan bovendien as we speak zien hoe het gaat met de voorraad, sales en de orders in bijvoorbeeld Duitsland of de Verenigde Staten. Dat konden we al, maar nu op een nog gedetailleerder niveau.”

Leaseweb hoopt de implementatie van SAP ECC en SAP C4C begin 2021 volledig af te ronden. “Daarna kijken we welke procesoptimalisaties we nog kunnen doorvoeren”, besluit De Vos. “En in mijn hoofd ben ik al bezig met een migratie naar SAP S/4HANA.” Ook die migratie gaat Leaseweb weer zorgvuldig plannen. “We maken al gebruik van SAP HANA-databases. De basis staat er dus al.”

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This