Virtuele Checkmk-conferentie in teken van IT-monitoring, integratie met ntop en Promotheus

29 april 2020

tribe29, het bedrijf achter de Checkmk IT-monitoring oplossing, organiseert deze week haar zesde jaarlijkse conferentie. Vanwege de verspreiding van het coronavirus was besloten om dit jaar een puur virtueel evenement te organiseren en niet zoals gepland naar München te gaan, waar het bedrijf gevestigd is. Dat maakt het event er echter zeker niet minder interessant op. 

Ongeveer 200 geregistreerde deelnemers wonen de komende twee dagen het evenement bij. De belangrijkste focus van het evenement dit jaar is de verdere ontwikkeling van de monitoring, de samenwerking met technologiepartners en de interactie met de Checkmk-community. Sinds de Checkmk-conferentie van vorig jaar heeft het ontwikkelingsteam gewerkt aan verschillende integraties en uitbreidingen. tribe29 presenteert de resultaten hiervan op het evenement van dit jaar.

Productontwikkeling

“We zijn blij dat er ondanks de omstandigheden zoveel gebruikers aanwezig zijn op ons evenement. De input van onze gebruikers was en is de basis van onze productontwikkeling”, aldus Jan Justus, CEO van tribe29, aan het begin van het evenement. “Dankzij die feedback hebben we sinds de laatste conferentie belangrijke verbeteringen kunnen doorvoeren – verbeteringen die we nu presenteren. Als een uniform IT-monitoring platform moet Checkmk bruikbaar zijn voor de meest uiteenlopende toepassingen, dus het is belangrijk dat elke stem wordt gehoord.ˮ

Na de opening door oprichter Mathias Kettner en managing director Jan Justus, vond een centrale sessie plaats met een demonstratie van ntop-integratie. Alexander Wilms van tribe 29 en Simone Mainardi van ntop lieten in hun live demo zien hoe de twee oplossingen samenwerken en helpen om meer gedetailleerde inzichten te krijgen in netwerken. De native integratie van ntop in Checkmk maakt de overdracht van data en dashboards van ntop naar de monitoring-omgevng mogelijk. Dit vereenvoudigt de toegang tot netwerk monitoring met ntop en maakt een betere coördinatie mogelijk voor bedrijven die al gebruik maken van beide tools.

Promotheus en preview

tribe29 presenteerde ook een preview van de toekomstige Checkmk gebruikersinterface. Dit omvat de presentatie van nieuwe bedieningsconcepten voor de centrale functies die Checkmk makkelijker te gebruiken zullen maken.

DevOps is het onderwerp van de lezing over de nieuwe Prometheus-integratie. Het naast elkaar bestaan van Prometheus en Checkmk is in veel bedrijven een gegeven. Prometheus is populair bij ontwikkelaars vanwege de flexibiliteit, maar wordt onder IT-beheerders als complex en veeleisend beschouwd. De nieuwe integratie vereenvoudigt het gebruik van Prometheus en maakt het mogelijk om de verschillende werelden van IT-bewerking en -ontwikkeling samen te brengen. Checkmk biedt nu integraties voor de meest gebruikte Prometheus-exports en kan hun informatie direct in de monitoring overbrengen. Daarnaast kunnen PromQL-query’s vanuit Checkmk worden verstuurd.

Feedback communiceren

Voor tribe29 is het belangrijk dat bezoekers hun feedback direct kunnen communiceren. Interactiviteit is daarom bijzonder belangrijk voor de conferentie. Gedurende het hele evenement kunnen de deelnemers hun feedback in realtime communiceren en ook informatie met elkaar uitwisselen. Daarnaast maken virtuele vergaderruimtes persoonlijke sessies mogelijk, terwijl gemodereerde discussieforums mogelijkheden bieden voor discussies over specifieke onderwerpen. Er is ook een avondprogramma met ask-me-anything sessies en netwerkmogelijkheden.

“De conferentie laat onze gebruikers zien waar we mee bezig zijn en stelt hen in staat om de ontwikkelingen te beïnvloeden. Daarom is het voor ons belangrijk dat de deelnemers de nieuwe mogelijkheden die we momenteel ontwikkelen live kunnen ervaren”, zegt Mathias Kettner. “Voor ons zijn de specifieke eisen uit de praktijk de maatstaf voor alles. Tegelijkertijd willen we onze uitgebreide monitoring verder uitbreiden. Dit jaar werken we aan veel belangrijke innovaties en zijn we blij dat we met ons nieuwe online-formaat nog steeds ons jaarlijkse congres kunnen houden.”

Zoals elk jaar staan ook klanten en partners weer op het podium. Een voorbeeld hiervan is de sessie met Daniel Röttgermann van Swisscom. Hij sprak over Oracle Application Monitoring. Andreas Döhler van Bechtle gaf een praktische lezing over het monitoren van Microsoft Azure. Hij legde daarin uit welke regels in acht moeten worden genomen in vergelijking met on-premise monitoring. 

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This