Panasonic: ‘Zal 5G industrie 4.0 lanceren?’

23 april 2020

Meerdere experts voorspellen dat de introductie van 5G de basis zal vormen voor de vierde industriële revolutie – Industrie 4.0 – waarin alles verbonden, in processen gegoten en gedigitaliseerd is. Om optimaal van 5G te profiteren zal de hardware erop moeten worden aangepast.

 

De vraag naar 5G

Er is in heel Europa zeker een behoefte aan 5G. Het dataverbruik verdubbelt elk jaar en consumentendiensten, zoals streaming, zijn verantwoordelijk voor een groot deel van het verkeer. Op dit gebied neemt de behoefte aan bandbreedte alleen maar toe, onder andere door de opkomst van 4K en 8K viewing.
 
Voor de bedrijfswereld is het duidelijke voordeel van 5G de mogelijkheid om miljarden apparaten te verbinden om zo het Internet of Things (IoT) te faciliteren. Deze connectiviteit zal het niet alleen mogelijk maken om de industrie vergaand te automatiseren, maar ook om het volgende niveau van de digitale transformatie te betreden, zoals Augmented en Virtual Reality, robotica, real-time vertaling, training en E-health-toepassingen.
 

Wat verandert er met 5G?

Hoe brengt 5G ons nu naar de next level? De 5G-technologie is in staat verbeterde of extreme mobiele breedband (eMBB) te leveren tot 20Gbps. Dat is 10 keer sneller dan 4G LTE; zo duurt het bijvoorbeeld slechts drie seconden om een film van twee uur te downloaden.
 
5G biedt ook een veel hogere betrouwbaarheid en een lagere latentie (een tiende van 4G LTE), wat essentieel is voor critical Machine Type Communication (cMTC), die wordt gebruikt voor de bediening op afstand van productie-afdelingen, fabrieken en andere industriële besturingssystemen. De connectiviteit springt ook naar een ander niveau met massive Machine Type Communication (mMTC), waardoor 1 miljoen verbindingen / km² (10 keer meer dan 4G LTE) mogelijk zijn.
 
Tot slot bieden 5G-netwerken meer flexibiliteit dankzij ‘network slicing’. Dit houdt in dat een fysiek netwerk kan worden opgedeeld in meerdere virtuele netwerken en de operator de juiste ‘slice’ kan gebruiken, afhankelijk van de vereisten van het gebruiksscenario. Een andere voordeel is dat bedrijven deze flexibiliteit kunnen gebruiken om hun eigen privé 5G-netwerken op te zetten.
 

Welke scenario’s zijn er zoal?

De business scenario’s zijn gevarieerd en verspreid over vele industrieën. De slimme fabriek en de productie zijn de voor de hand liggende voorbeelden, met de IoT connectiviteit die de automatisering en efficiëntie naar een nieuw niveau tillen. 5G zal een revolutie teweegbrengen in de logistiek en de transportsector, dankzij de potentie voor geautomatiseerde voertuigen, monitoring op afstand en geautomatiseerde aansturing.
 
“5G biedt inderdaad een hoop mogelijkheden voor bedrijven,” beaamt Lisbeth Lashmana, Marketing Manager Benelux. “Panasonic volgt de ontwikkelingen op de voet. R&D is bezig om de producten verder te ontwikkelen zodat de gebruikers van een Toughbook of Toughpad optimaal kunnen profiteren van de datasnelheden van 5G zodra deze technologie beschikbaar is. Daarmee blijft Panasonic Toughbook trouw aan haar doelstelling om apparatuur te maken waarmee klanten de productiviteit van hun medewerkers kunnen maximaliseren.”
 
De uitrol van 5G-netwerken in heel Europa biedt dus volop mogelijkheden voor het bedrijfsleven. De tijd is rijp om te kijken naar de manier waarop bedrijven en sectoren kunnen profiteren van de nieuwe mogelijkheden die deze technologieën zullen bieden en van de extra efficiëntie, productiviteit en werkomgeving die ze voor mobiele werknemers kunnen opleveren. De juiste hardware kiezen hiervoor is dus cruciaal.
 
Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This