NordVPN introduceert NordLynx – een nieuw VPN-protocol op basis van WireGuard

23 april 2020

NordVPN introduceert NordLynx, een nieuwe technologie, gebouwd rond het WireGuard-protocol. NordLynx is beschikbaar op alle platforms, inclusief Windows, Mac, iOS, Android en Linux. Bijna 300.000 snelheidstests toonden aan dat NordLynx vele malen beter presteert dan elk ander gangbaar protocol.

“Afgelopen zomer hebben we de technologie voor Linux geïntroduceerd. Vandaag introduceren we NordLynx voor de resterende applicaties, zodat onze oplossing voor een snelle en veilige VPN-verbinding met privacy beschikbaar is voor elke NordVPN-gebruiker ”, zegt Daniel Markuson, digitale privacy-expert bij NordVPN. “NordVPN is de eerste VPN-provider die het WireGuard-protocol op deze schaal implementeert.”

NordLynx is gebaseerd op het WireGuard-protocol, dat gebruikmaakt van de modernste cryptografie en wordt ondersteund door academisch onderzoek. Het wordt beschouwd als “de toekomstige industriestandaard”, omdat het sneller is dan de huidige toonaangevende VPN-protocollen, zoals OpenVPN en IPSec. Het vermogen van WireGuard om de privacy van gebruikers te beschermen, is echter vaak onderdeel van discussie. Het wijst op niet-dynamische wijze IP-adressen toe aan iedereen die op een server is aangesloten. Om deze reden moeten bepaalde gebruikersgegevens op de server worden opgeslagen. Dit schaadt de privacy van de gebruiker. “Dit is de belangrijkste reden waarom NordVPN met NordLynx-technologie komt”, legt Daniel Markuson uit.

NordLynx combineert WireGuard’s hoge snelheden en NordVPN’s aangepaste dubbele Network Address Translation-systeem (NAT) om de privacy van gebruikers te beschermen. Het dubbele NAT-systeem van NordVPN maakt het mogelijk een veilige VPN-verbinding tot stand te brengen zonder identificeerbare gegevens op een server op te slaan. Dynamische lokale IP-adressen blijven alleen toegewezen terwijl de sessie actief is. Ondertussen wordt gebruikersauthenticatie gedaan met behulp van een beveiligde externe database.

“Om de impact van het NordLynx-protocol op de verbindingssnelheid en de veranderingen die onze gebruikers tijdens het gebruik kunnen verwachten te begrijpen, hebben we 256.886 snelheidstests uitgevoerd”, zegt Daniel Markuson. “De resultaten bewezen dat NordLynx het snelste protocol van de drie is. En in sommige gevallen kunnen NordVPN-gebruikers een 2x zo hoge download- en uploadsnelheid ervaren met NordLynx.”

Om over te schakelen naar NordLynx, moeten gebruikers hun NordVPN-app updaten naar de nieuwste versie. Het NordLynx-protocol kan handmatig worden gekozen in het menu Instellingen. De implementatie van het nieuwe protocol is een geleidelijk proces. Daarom is het mogelijk niet meteen voor alle gebruikers beschikbaar.

OpenVPN blijft het standaardprotocol voor gebruikers die kiezen voor automatische VPN-protocolselectie. Mogelijk wordt in de toekomst het standaardprotocol gewijzigd in NordLynx.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This