Next Generation Internet publiceert overzicht van mensgerichte technologie in tijden van crisis

10 april 2020

We zijn druk bezig onszelf te beschermen tegen het coronavirus, maar beschermen we onze data ook? Nu is het de tijd om over te stappen op communicatie en samenwerkingstools met privacybescherming die zijn ontwikkeld door de beste Europese internetonderzoekers en -innoveerders. Next Generation Internet (NGI) publiceerde onlangs een lijst met interessante opties.

Met Next Generation Internet (NGI) lanceerde de Europese Commissie een initiatief om getalenteerde onderzoekers en vernieuwers te financieren en te coachen om zo de technologieën te ontwikkelen die we nodig hebben voor het internet van morgen. En al na één jaar kunnen we beschikken over de eerste ontwikkelingen die voor vertrouwen, privacybescherming, veiligheid en inclusie zorgen in de vorm van Europese opensourcealternatieven voor algemeen verkrijgbare commerciële producten.

Om de verspreiding van de COVID-19-pandemie tegen te gaan werken heel wat mensen nu vanuit huis. Het NGI-initiatief ontwikkelt en promoot opensourcetools die zeer geschikt zijn voor onze huidige situatie van werken en interactie op afstand.

Het mooie van dergelijke tools is dat ze volledig onder controle van de eindgebruiker staan en onze data beschermen, zodat wij alles kunnen bespreken dat vertrouwelijk is voor ons bedrijf of privé voor onze familie. Zelfs als delen van internet wegvallen, zijn deze apps zijn niet afhankelijk van verbinding met een enkele provider. Een flink aantal blijft gewoon werken op onze eindapparatuur.

Hier volgt een selectie van door NGI ondersteunde oplossingen die overal en door iedereen gebruikt kunnen worden.

Houd contact via internet

Mensen zijn sociale wezens, maar door de ‘social distancing’ kunnen we ons geïsoleerd voelen. Het is belangrijk contact te houden met anderen en NGI ondersteunt meerdere tools om dat voor elkaar te krijgen.

Sylk is een serverloze opensourcevideochatroom. Sylk is gratis, werkt direct in elke browser zonder dat je software hoeft te installeren of een account moet maken. Je hoeft enkel een nieuwe room te maken. Gebruik de unieke naam die aan je wordt toegewezen of pas de naam aan voor je de link met de andere deelnemers deelt. Met Sylk kan de gebruiker een presentatie geven en bestanden delen die iedereen in de sessie kan downloaden. Ga voor meer informatie naar https://sylkserver.com.

Blink is de oplossing voor direct contact met anderen om te chatten of met elkaar te spreken, of voor videobellen. Blink is een opensourcedesktop-app met nog veel meer functies zoals het op afstand bellen van anderen en verbinding maken via internettelefonie. Ga voor meer informatie naar https://ag-projects.com/blink/.

Instant messaging

Delta Chat werkt net als Telegram of Whatsapp, maar dan zonder volgsoftware of centrale controle. Voor Delta Chat heb je geen telefoonnummer nodig, en zelfs geen servers. Er wordt gebruik gemaakt van het meest gebruikte open berichtensysteem ooit: e-mail! Ga voor meer informatie naar https://delta.chat.

Riot is een toepassing die op het Matrix-protocol werkt. Je kan lid worden van een openbare Matrix-server of een eigen server opzetten. Riot.im is de webinterface die ook als app beschikbaar is. Ga voor meer informatie naar https://riot.im/app en https://matrix.org.

Manyverse en Briar zijn twee verschillende programma’s met hetzelfde uitgangspunt: berichten versturen zonder serverserver. Ze worden ook niet in de cloud uitgevoerd, maar op de telefoon van de eindgebruiker. Ze kunnen dus offline gebruikt worden en worden gesynchroniseerd zodra de telefoon met internet wordt verbonden. Ga voor meer info naar https://briarproject.org/manual/ en https://www.manyver.se.

Samenwerken aan documenten

Met CryptPad  kunnen we in realtime samenwerken aan documenten. Deze tool is bij uitstek geschikt voor teams die op afstand werken en ideaal om een agenda te delen, aantekeningen te maken en actiepunten van vergaderingen vast te stellen. In tegenstelling tot veel online toepassingen kunnen de documenten niet ingezien worden door mensen die de service uitvoeren omdat alles op de computer wordt versleuteld voordat het via internet wordt verstuurd. En ook hier hoef je geen account te maken. Maak gewoon een document en deel de link. Ga voor meer informatie naar https://cryptpad.fr.

Nextcloud biedt een gedeelde netwerkmap. Gebruikers kunnen niet alleen documenten gezamenlijk aanpassen, een agenda delen of een takenlijst met collega’s opstellen, maar ook nog een hele reeks andere extensies gebruiken. Nextcloud kan lokaal worden ingezet of via een gehoste versie worden gebruikt, maar de bestanden blijven met beide versies altijd onder de controle van de gebruiker. Ga voor meer informatie naar https://nextcloud.com.

WorldBrain is voor mensen die overvoerd raken door informatie en moeite hebben hun online onderzoek effectief te organiseren. Nu is het niet meer nodig tabbladen open te houden, bladwijzers te maken of referenties naar artikelen bij te houden in een commerciële tool. Met WorldBrain kan je tekst markeren, pagina’s labelen en notities toevoegen, terwijl je erop kunt vertrouwen dat niemand data verzamelt. Ga voor meer informatie naar https://getmemex.com.

Toegang op afstand

Met WireGuard kunnen we gemakkelijk toegang krijgen tot netwerken op afstand. WireGuard is een eenvoudige en elegante VPN-oplossing waarvan de onderliggende technologie uiterst veilig is gebleken. Het werkt heel snel omdat er gebruik wordt gemaakt van moderne versleuteling. Je hoeft voor de veiligheid dus niet in te boeten op snelheid. Het maakt deel uit van de Linux kernel, maar er zijn apps voor de meeste platformen. Ga voor meer informatie naar https://www.wireguard.com.

Met Let’s Connect! kunnen we eenvoudig een schaalbare, veilige VPN-service opzetten voor een interactieve organisatie. Dit is een uitgebreid en goed gecontroleerde opensource-VPN-infrastructuuroplossing. Deze uitgebreide en goed gecontroleerde opensource-VPN-infrastructuuroplossing is opgezet op schaal (voor honderdduizenden of zo nodig zelfs voor miljoenen mensen). Er is veel gedaan om de implementatie eenvoudig te houden. EduVPN, het ‘academische zusje’ van Let’s Connect!, bevordert VPN voor internationale onderwijs- en onderzoeksorganisaties met apps voor alle belangrijke platforms. De sterkste punten van Let’s Connect! en EduVPN zijn hun focus op veiligheid en sterke versleuteling, hun integratie met bestaande systemen voor identiteitsbeheer en hun aandacht voor privacy en AVG-naleving. Ga voor meer info naar https://letsconnect-vpn.org/ en https://eduvpn.org.

Informatie over voedsel

Voor de meesten van ons geldt dat thuis zitten invloed heeft op wat we eten. Gemaksvoedsel is niet goed voor ons, maar doordat we aan huis gebonden zijn, wordt ongezond eten op de een of andere manier onweerstaanbaar. Als we willen vasthouden aan een evenwichtig voedingspatroon, kunnen we op Open Food Factsalles vinden wat we willen weten over een gezond dieet in tijden van isolatie. Ga voor meer informatie naar https://openfoodfacts.org/.

Nabuurschap

In het onwaarschijnlijke geval dat internet tijdelijk niet beschikbaar is, is nog niet alles verloren. Er zijn verschillende tools die net als internet werken, maar dan met lokale middelen. Met Internet Cube kan je bijvoorbeeld thuis een ‘buurtinternet’ opzetten. Een kleine computer kan een Internet Cube worden voor het delen van bestanden en privé e-mail. Ga voor meer informatie naar https://internetcu.be/.

En zo zijn er nog veel meer fantastische projecten die door NGI worden ondersteund, wel meer dan 200! Dit is maar een greep uit de handigste projecten voor communicatie en samenwerking op afstand in de huidige tijden.

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This