Is je sollicitatie plots een videocall? Zo pak je het best aan

26 maart 2020

Ter preventie van verdere verspreiding van COVID-19, werken heel wat Belgen de komende tijd van thuis uit. Afspraken per telefoon of video krijgen de voorkeur op face-to-face contact. Ook rekruteerders volgen deze richtlijn op. Heel wat kandidaten zullen hun jobinterview binnenkort per videogesprek afleggen. Rekruteringsexpert Hays geeft tips om dat virtuele gesprek vlot te laten verlopen.

Recruiters laten hun gesprekken met kandidaten zoveel mogelijk doorgaan via conference call of videogesprek. Sommige mensen voelen zich echter ongemakkelijk wanneer ze voor de camera van hun computer zitten. Rekruteringsexpert Hays geeft tips hoe je een jobinterview via video succesvol aflegt.

Ruim je omgeving op en zorg voor voldoende lichtinval

Om je gesprek vlot te laten verlopen is het belangrijk om je omgeving netjes op te ruimen. Vermijd rommelige plekken die je afleiden, maar kies een rustige plaats uit thuis zonder achtergrondlawaai. Hou ook rekening met lichtinval. Doe je een interview overdag? Zet je tegenover een raam. Zo profiteer je van natuurlijk licht. Heb je na je werkuren ’s avonds nog een gesprek ingepland? Test je omgeving vooraleer je het selectie-interview aanvat. Zorg indien nodig voor bijkomende lichtpunten.  

Kleed je op, maar overdrijf niet

Je ontmoet je recruiter dan wel niet fysiek, toch is het belangrijk om goed gekleed en verzorgd voor de camera te zitten. Kleed je zoals je normaal zou doen bij een face-to-face sollicitatiegesprek. Houd wel rekening met opvallende of schreeuwerige motieven. Strepen en ruiten leiden af. Effen kleding ziet er het mooist uit op camera. Het is goed om je te kleden volgens de dresscode van je toekomstige werkgever. Hanteert je toekomstige werkgever een casual kledingstijl? Trek dan geen driedelig kostuum of stropdas aan. Twijfel je over de gangbare dresscode? Kleed je dan iets meer op dan gewoonlijk.

Doe een technische check en voorzie een back-up plan

Vooraleer je het gesprek aanvat, controleer je best of alle technische apparatuur naar behoren functioneert. Voorzie een degelijke internetverbinding, check je batterijduur van je telefoon of computer, en controleer de audiokwaliteit van je toestel. Gebruik bij voorkeur een hoofdtelefoon om mogelijke echo’s van je eigen stem te voorkomen. Test op voorhand ook het videoplatform dat tijdens het interview zal gebruikt worden. Weet dat technische problemen altijd kunnen voorvallen. Wissel daarom telefoonnummers uit zodat je elkaar – indien nodig – toch kan bereiken.

Lichaamstaal is nog steeds belangrijk

Je lichaamstaal is net zo goed erg belangrijk in een video-interview. Zorg ervoor dat je camera op ooghoogte staat. Kijk je naar beneden of omhoog als je spreekt, loop je het risico om onbetrouwbaar over te komen. Glimlachen helpt om vriendelijk voor de dag te komen.

Naast je lichaamstaal is ook de manier waarop je je stem gebruikt erg belangrijk. Studies hebben aangetoond dat het geluid van je stem tot zes keer effectiever is dan de woorden die je in je interview gebruikt. De aspecten van je stem die te maken hebben met expressie zijn vooral de aspecten waarop je je moet concentreren. Praat voldoende langzaam en luid. Beklemtoon bepaalde woorden door middel van een krachtige intonatie.

Bereid je gesprek voor zoals je anders zou doen

Het gesprek thuis voor de computer afleggen vraagt net dezelfde inhoudelijk voorbereiding dan een face-to-face gesprek. Leg geen antwoordenblad, kopie van je CV of motivatiebrief voor je neer. Dat leidt alleen maar af en zal je triggeren om weg te kijken. Zo riskeer je een onprofessionele indruk te maken. Bereid dus je interview per video net zo goed voor als je zou doen voor een face-to-face interview. Leg spiekbriefjes opzij en concentreer je maximaal.

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This