Helio bouwt supercomputer om COVID-19 te bestrijden

26 maart 2020

Helio, bedenker van een open platform dat inactieve datacentercapaciteit verbindt om de snelle en kosteneffectieve uitvoering van grootschalige workloads mogelijk te maken, gaat zijn computernetwerk gratis beschikbaar stellen voor onderzoeksorganisaties, laboratoria, universiteiten of andere rekenintensieve toepassingen. 

In een poging om de internationale onderzoeksgemeenschap te ondersteunen, kondigt Helio aan dat het zijn volledige computerinfrastructuur gratis zal openstellen voor iedereen die aan COVID-19 en aanverwante onderzoeken of toepassingen werkt. Dit geeft deze organisaties de extra rekenkracht die nodig is om effectiever en sneller oplossingen te kunnen modelleren om de COVID-19 pandemie te helpen bestrijden.

Onderzoekers over de hele wereld proberen snel het virus te begrijpen en een immunisatieprogramma te ontwikkelen. Wat vroeger gedaan zou zijn met honderden handmatige experimenten in laboratoria, wordt nu vaak gedaan met behulp van computers. Het testen van miljarden combinaties van stoffen en het simuleren van de reactie van het virus vereist een ongelooflijke hoeveelheid computermiddelen. Om dit proces te ondersteunen, verbindt Helio’s eigen platform snel datacenters in heel Europa om onderzoekers te helpen bij het verkrijgen van de computermiddelen die ze nodig hebben.

Het Helio-platform verbindt een netwerk van individuele datacenters om computertaken, zoals het renderen van 3D-films en animaties of het simuleren van fysieke fenomenen, efficiënter uit te voeren.

Kevin Häfeli, oprichter en CEO van Helio: “Zwitserland is erg getroffen door het virus en we begonnen ons af te vragen hoe we kunnen helpen. We hebben in het verleden met onderzoeksorganisaties gewerkt en weten dat de beschikbaarheid van computermiddelen vaak een belangrijke uitdaging is. Om ons steentje bij te dragen, zullen we ons netwerk voor iedereen openstellen en ons team beschikbaar stellen om computertaken op korte termijn met elkaar te verbinden.”

Helio verbindt momenteel steeds meer datacenters in heel Europa. Operators als SysEleven in Berlijn en Ops One in Zürich zijn al begonnen met het aansluiten van hun infrastructuur op Helio, waardoor hun reservecapaciteit beschikbaar komt. Christoph Buchli, CTO van Helio: “Hoewel de vraag naar digitale diensten sterk toeneemt, hebben veel datacenters nog steeds veel ongebruikte capaciteit die we via Helio beschikbaar kunnen stellen. We zullen de komende weken en maanden steeds meer datacenters met elkaar verbinden.”

Datacenters in heel Europa die hier capaciteit aan willen bijdragen, kunnen Helio bereiken via www.helio.exchange.

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This