‘Verouderde ICT-infrastructuur remt innovatie Europese overheden af ‘

15 januari 2020

Bijna twee derde (62%) van de IT-afdelingen van Europese overheden vertrouwt erop dat hun huidige ICT-infrastructuur toekomstbestendig is. Uit onderzoek van Pure Storage, dat de staat opmaakt van digitale transformatie bij de Europese overheid, blijkt echter dat er nog heel wat hindernissen zijn.

In de enquête geven de 457 ICT-managers toe dat hun huidige ICT-infrastructuur weinig flexibel is (81%), duur onderhoud vergt (82%) en nieuwe uitdagingen creëert met betrekking tot compliance (78%). Bovenal wordt het volgens hen steeds moeilijker om aan de verwachtingen van de burger te voldoen (83%).

Digitale transformatie

Volgens het rapport voldoet iets minder dan de helft van de huidige ICT-projecten van de overheid volledig aan de verwachtingen en wordt er op tijd en binnen budget opgeleverd. Een beter gebruik van data is cruciaal voor overheidsdiensten om interne veranderingen aan te sturen, om in te spelen op beleidswijzigingen en om de resultaten voor de burger te verbeteren.

Bijna 80% erkent dat een beter databeheer bijdraagt aan betere overheidsdiensten voor burgers. Iets meer dan 80% is ervan overtuigd dat een betere ervaring met overheidsdiensten het vertrouwen van de burger in de overheid kan herstellen. Naarmate de verwachtingen van de burgers stijgen, wordt volgens de ICT-managers het gebruik van data essentieel voor:

  • een tijdsefficiënte dienstverlening (iets minder de helft of 47%);
  • een betrouwbare, en dus ononderbroken en mobiele dienstverlening (opnieuw iets minder dan de helft of 46%);
  • een vlotte en eenvoudige gebruikservaring (bijna de helft of 47%).

Data maakt overheden ook toekomstbestendig, ondanks de steeds moeilijkere omstandigheden en krimpende ICT-budgetten. Bijna de helft (48%) is overtuigd dat data en efficiënte analyses helpen om slim te besparen en meer waarde te halen uit het beschikbare budget. Iets meer dan vier op tien ICT-managers denkt dat goed databeheer ook besluitvorming kan versnellen, tot zelfs in realtime.

Hindernissen voor transformatie

Ruim vijftig procent van Europese ICT-overheidsmanagers is van plan zijn datastrategie en ICT-infrastructuur de volgende twee jaar te herzien. De grootste obstakels daartoe zijn de investeringen in een nieuwe data-infrastructuur (84%), investeringen in applicaties (82%), oude processen en een gebrek aan flexibiliteit (80%), en een gebrek aan digitale vaardigheden en ervaring (78%).

“Data helpen overheidsafdelingen om transformatieprogramma’s te realiseren, om strategische doelen te bereiken, beleidswijzigingen door te voeren of betere burgerdiensten te leveren. Hoewel het bemoedigend is om te zien dat ICT-overheidsmanagers dit potentieel erkennen, moeten ze nog hindernissen overwinnen om hun digitale gegevens te verzamelen, op te slaan, structureren en beheren”, zegt Theo Van Teylingen, regionaal directeur Benelux en Nordics bij Pure Storage.

Over vijf jaar

Nog volgens het onderzoek denken de ICT-managers van onze Europese overheden dat hun dienstverlening de volgende vijf jaar meer mobiel en online zal zijn (84%). Voorts denken ze dat ook drones en digitale bewaking (75%), biometrie (71%) en open source (68%), artificiële intelligentie (63%) en cashloos betalen (62%) hun dienstverlening kunnen beïnvloeden.

Klik hier om het volledige rapport te downloaden.

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This