Van alle applicaties in België zit 16,5 procent in de Cloud
Microsoft profiteert van de toenemende Cloud adoptie: van alle SaaS-toepassingen die in België worden gebruikt, is maar liefst 42 procent een Office-applicatie. ‘Een zeer strategische en bewuste keuze van Microsoft.’
Vorig jaar bereikte cloudcomputing volgens onderzoeksbureau Gartner de zogenaamde ‘slope of enlightenment’, het stadium waarin technologie steeds beter wordt begrepen en breder wordt toegepast. Uit een analyse van Smart Profile naar het zakelijke cloudgebruik in België blijkt dat dit ook hier geldt. De dataspecialist ondervroeg, op vraag van Computable België, 3700 Belgische organisaties met meer dan 50 werknemers naar hun Cloud gebruik.
Gelijk aan de voorspelling van Gartner worden cloudoplossingen in België steeds breder toegepast. Gaf in 2017 nog 51 procent van de Belgische organisaties aan een of meerdere SaaS- of cloud-applicaties te gebruiken, in 2019 is dit al 64 procent.
Penetratie cloud in applicatieportfolio
De analyse laat zien dat het aandeel cloudapplicaties bij ondernemingen met 50 tot 100 werknemers het hoogst is: 18 procent. Bij organisaties met meer dan 1000 werknemers is dit 12 procent. Opvallend is de flinke stijging van het gebruik van cloudapplicaties bij de grotere organisaties. ‘Dit komt vooral omdat het tipping point sneller zal worden bereikt als je de vergelijking maakt in verband met het kostenplaatje van het on-premise beheren van meer dan 1000 werknemers en de cloudvariant’, vertelt Peter Witsenburg, cloudexpert bij onder meer Belgium Cloud.
Van alle geïnventariseerde applicaties die in de Belgische zakelijke markt worden gebruikt, is gemiddeld 16,5 procent een cloudapplicatie. Een jaar geleden was dit 14,5 procent. ‘Er is blijkbaar nog ruim ontgonnen terrein in België voor cloudleveranciers, namelijk 83,5 procent’, merkt Peter Witsenburg op. ‘Alleen vergeet niet dat je niet zomaar alles in de Cloud kan plaatsen. Met name de zogenaamde Legacy software blijft een show-stopper.’
Bouw eerst, overheid laatst
De cloudpenetratie in het applicatieportfolio steeg het afgelopen jaar met 3,4 procentpunt het snelst in de bouw, waar de penetratiegraad met 22 procent ook het hoogst is.
Een groot verschil met overheidsinstellingen, waar het aandeel cloudapplicaties slechts 10,7 procent is van het totaal aantal gebruikte applicaties. ‘En het is net die overheid die het meeste profijt kan doen qua beheersbaarheid en eventuele kostenbesparing’, oppert Witsenburg. Al merkt Smart Profile bij alle organisaties een stijging in de penetratie van Cloud oplossingen op.
Aandeel Office in cloud neemt toe
Het gebruik van Microsoft Office-applicaties uit de cloud is de afgelopen jaren enorm gestegen. Eind 2019 geeft 45 procent van de locaties aan gebruik te maken van Office uit de cloud. Twee jaar terug was dat nog 24 procent, vier jaar geleden nog pas 14 procent. ‘Het is een zeer strategische en bewuste keuze van Microsoft om Office 365 inclusief Exchange zo voordelig aan te bieden, zodat de Belgische lokale hostingprovider er geen droog brood meer aan kan verdienen’, merkt Witsenburg op.
Cloudoplossingen op het gebied van hr en crm zijn de volgende meest voorkomende bedrijfs(kritische) applicaties uit de cloud. Hr-applicaties uit de cloud zien we terugkomen bij 19 procent van de locaties, crm-oplossingen uit de cloud bij 12 procent. Hr is één van de gebieden met een (relatief) hoog cloudgebruik, in 2011 was dit al 12 procent. Voor crm zien we een versnelde groei in het gebruik van deze oplossing uit de cloud. In 2011 gaf een kleine 2 procent aan crm uit de cloud te gebruiken, vorig jaar was dat nog 6 procent. ‘Opvallend is hier dat Isabel volledig is verdwenen, terwijl dit jaar op jaar in de barometer op nummer een stond’, merkt hij op.
Microsoft als paard van Troje
Microsoft biedt een uitgebreid portfolio cloudoplossingen aan en het gebruik van Office-applicaties in de cloud is sterk gegroeid. Onder de leveranciers van cloudapplicaties in België is het bedrijf dan ook niet verrassend marktleider: bij 44,4 procent van alle Belgische bedrijfsvestigingen met 50 of meer werknemers treffen we cloudapplicaties aan van Microsoft, in 2018 was dit 35,6 procent. ‘Vergeet niet dat de extra diensten zoals OneDrive en Skype For business gretig mee worden afgenomen naast Office 365, vanwege de integratiemogelijkheden. Dat is een sterk staaltje van klantenbinding’, oppert Witsenburg.
Nieuw is deze vaststelling echter niet. ‘Dit hadden we reeds voorspeld in onze vorige editie van het onderzoek waar Office 365 als het paard van Troje werd binnen gesmokkeld binnen de kmo. Waardoor men steeds afhankelijker werd van de clouddiensten van Microsoft.’ Salesforce stijgt met 4,6 procentpunt en veroverde daarmee de tweede plek. Op de derde plaats staat SD Worx, leverancier van hr-toepassingen, met 7,2 procent. Vervolgens zijn er Google, SAP en Acerta. Of hoe Cloud en saas een vlag is die vele ladingen dekt.
Volgende keer op Computable en Belgium Cloud: Azure versus AWS: hoe zit het met IaaS en PaaS in België?
Namens het Belgium Cloud team alvast hele prettige feestdagen en tot volgend jaar.
Deze Nationale Cloud Barometer kwam tot stand in samenwerking met Computable.
Met dank aan William Visterin van Computable België.