ISO lanceert eerste standaarden voor Internet of Media Things

6 december 2019

Het Internet of Things heeft een revolutie teweeggebracht door alledaagse voorwerpen verbonden, intelligent en interactief te maken. Het Internet of Media Things maakt het mogelijk om media zoals video en audio hieraan toe te voegen. Een nieuwe reeks internationale ISO- en IEC-normen zal de geharmoniseerde synchronisatie mogelijk maken die essentieel is voor de groei van dit fenomeen.

Potentieel

Internet of Media Things (IoMT) heeft het potentieel om onze wereld te veranderen door middel van grootschalige gegevensuitwisseling. Maar synchronisatie en interoperabiliteit zijn essentieel om dit te laten werken. ISO/IEC 23093, de reeks internationale standaarden voor het Internet of  Media Things, ontwikkeld door ISO en de International Electrotechnical Commission (IEC), biedt de vereisten en de gemeenschappelijke taal om media-apparaten, -toepassingen en -diensten in staat te stellen samen te werken, en schetst een architectuur en specificaties voor een effectieve datastroom tussen media dingen.

De serie standaarden biedt een kader dat kan worden gebruikt over de grenzen van technologieën en nationale grenzen heen, waardoor communicatie, opslag, analyse, interpretatie en het terugvinden van grote media-inhoudelijke gegevens uit grootschalige IoT-apparaten mogelijk wordt. Deze standaarden maken het dus mogelijk om grootschalige interoperabele IoT-toepassingen te realiseren.

Eerste standaarden

De eerste twee standaarden in de serie zijn zojuist gepubliceerd en specificeren de application programming interfaces (API’s) en de tools die gebruikt kunnen worden bij de uitwisseling van gegevens tussen applicaties.

  • ISO/IEC 23093-2, Informatietechnologie – Internet of Media Things – Deel 2: Discovery and communication API, specificeert de API’s om media van dingen in het netwerk te ontdekken, en te communiceren tussen deze media van dingen in het netwerk, samen met API’s om transacties te vergemakkelijken.
  • ISO/IEC 23093-3, Informatietechnologie – Internet of Media Things – Deel 3: Media-dataformaten en API’s, bevat de tools om de gegevens die worden uitgewisseld tussen media-dingen te beschrijven, zoals mediasensoren en analyseapparatuur voor hun API’s.

Toekomstige standaarden

Twee andere standaarden in de reeks, die volgend jaar worden gepubliceerd, zullen respectievelijk betrekking hebben op architectuur en referentiesoftware en conformiteit.

Teruhiko Suzuki, voorzitter van de technische commissie van de ISO- en IEC-commissie die de reeks normen heeft ontwikkeld, zei dat er veel gebieden zijn waarop deze technologie de kosten kan verlagen en de levenskwaliteit voor mensen kan verbeteren.

“In de gezondheidszorg, bijvoorbeeld, zijn slimme brillen die visueel gehandicapten helpen om beter te zien of lichaamssensoren die diabetici helpen om hun insulineniveaus beter te controleren slechts enkele van de vele toepassingen van deze revolutionaire technologie,” zei hij.

Andere voorbeelden van gebieden waarop de ontwikkeling van deze technologie de wereld kan helpen verbeteren zijn onder meer intelligente brandbestrijding met IP-bewakingscamera’s (Internet Protocol) en verschillende aspecten van slimme productie.

De ISO/IEC 23093 normenreeks werd ontwikkeld door ISO/IEC JTC 1, Informatietechnologie, subcomité SC 29, Codering van audio-, beeld-, multimedia- en hypermedia-informatie, waarvan het secretariaat wordt gevoerd door JISC, ISO-lid voor Japan.

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This