Zetes eerste Belgische gekwalificeerde leverancier van tijdstempeldiensten

28 oktober 2019

ZetesConfidens is nu officieel geaccrediteerd voor het leveren van tijdstempeldiensten. Een tijdstempel of time stamp verifieert op onweerlegbare wijze het moment waarop een elektronische handtekening op een bestand of document is geplaatst.

Sinds de invoering van de Europese eIDAS-verordening in 2016 moeten  bedrijven die vertrouwensdiensten aanbieden een uitgebreide audit ondergaan. Alleen zo kunnen ze de titel van gekwalificeerd vertrouwensdienstverlener (QTSP, Qualified Trust Service Provider) voeren. “Met de nieuwe accreditatie zijn wij de eerste Belgische partij die gekwalificeerde tijdstempeldiensten op de Europese markt kan aanbieden”, zegt Geert Peeters, Head of Business Development & Innovation bij de People ID-divisie van Zetes.

“Een digitale handtekening bewijst wie een bestand of document heeft ondertekend. Een tijdstempel bewijst wanneer het is ondertekend”, verklaart Geert Peeters. Door een tijdstempel te plaatsen, voeg je digitale datum- en tijdinformatie toe aan een elektronische handtekening. Zo kan je ook eventuele wijzigingen traceren die pas na het moment van ondertekening zijn toegevoegd. Alleen wijzigingen die vóór de elektronische ondertekening zijn aangebracht, zijn effectief rechtsgeldig.

Gegarandeerd betrouwbaar

Tijdstempels of time stamps verifiëren op onweerlegbare wijze het moment waarop een elektronische handtekening op een bestand of document is geplaatst. Daardoor versterken ze de integriteit van dat document. Maar niet alle tools voor het plaatsen van tijdstempels zijn even betrouwbaar. De meest voorkomende tijdsbronnen – denk alleen al aan de systeemtijd van een computer – vallen gemakkelijk te manipuleren.

Vandaar ook het belang om te kunnen rekenen op een gegarandeerd betrouwbare tijdsbron. “Dankzij de nieuwe accreditatie kunnen wij nu ook die belangrijke garantie bieden aan onze klanten”, besluit Geert Peeters.

Tijdstempelautoriteit

Voor gekwalificeerde tijdstempeldiensten kunnen klanten terecht bij ZetesConfidens. Die divisie van Zetes, opgericht in 2018, legt zich specifiek toe op vertrouwensdiensten voor elektronische ondertekening conform de eIDAS-verordening van de Europese Unie. Diezelfde divisie treedt nu dus ook op als tijdstempelautoriteit (TSA): een betrouwbare derde partij (TTP, Trusted Third Party) voor het plaatsen van tijdstempels. Bedrijven die tijdstempeldiensten afnemen bij ZetesConfidens doen dat op basis van een volume tijdstempels die bruikbaar zijn binnen een bepaalde tijdsperiode.

De lijst van Europees geaccrediteerde leveranciers van tijdstempeldiensten is hier te vinden.

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This