SAP sluit zich aan bij Value Balancing Alliance om impact bedrijven meetbaar te maken

2 september 2019

SAP heeft zich aangesloten bij de Value Balancing Alliance (VBA), een non-profitorganisatie die de waarde van bedrijven voor de samenleving in kaart brengt. Doel van de VBA is het ontwikkelen van een standaard voor het meten en openbaar maken van de menselijke, sociale, financiële en milieutechnische waarde van bedrijven.

SAP is een van de acht ‘founding members’. De zeven andere oprichters van de VBA zijn BASF, Deutsche Bank, LafargeHolcim, Novartis International, Philip Morris International, Bosch en SK Holdings. Bovendien wordt de alliantie ondersteund door Deloitte, EY, KPMG International Cooperative, PwC, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), diverse toonaangevende universiteiten en belanghebbenden van overheden, maatschappelijke organisaties en standaardorganisaties. VBA stelt zijn werk publiekelijk beschikbaar om zo een brede adoptie door andere bedrijven te realiseren.

Dit zijn de gezamenlijke doelstellingen van de VBA-leden: 

  • Rekenmethoden standaardiseren, zorgen voor compatibiliteit tussen methoden, een pilot voor managementaccounting opzetten en binnen drie jaar resultaten openbaar maken.
  • De transparantie van zakelijke beslissingen en waardecreatie/verlies vergroten.
  • Samenwerken met externe instanties om frameworks voor accounting te ontwikkelen en uit te breiden.
  • De focus verleggen van winstmaximalisatie naar optimale waardecreatie.

Geïntegreerde rapportage

Samen met de andere leden wil SAP de manier veranderen waarop bedrijven hun sociale impact meten en waarderen. Het softwarebedrijf was een early adopter van geïntegreerde rapportage, onder meer via deelname aan het pilotprogramma van de International Integrated Reporting Council (IIRC) in 2013. Het jaar daarop publiceerde SAP als een van de eerste Duitse bedrijven een geïntegreerd rapport waarin financiële en niet-financiële indicatoren even belangrijk zijn.

“SAP maakt zich al jaren hard voor het idee dat sociale, milieutechnische en economische prestaties met elkaar samenhangen”, zegt Daniel Schmid, chief sustainability officer bij SAP. “Als lid van deze alliantie kunnen we samen met andere gelijkgestemde bedrijven het fundament leggen voor een brede implementatie. Het is een logische volgende stap in onze missie om een positieve impact te hebben op de wereld en de levens van mensen.”

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This