Onderzoek Salesforce: Belgische kmo-zaakvoerders geven aan dat tijdsgebrek druk zet op gezondheid en productiviteit van medewerkers

28 juni 2019

Hoewel 3 op de 5 kmo-eigenaars in België (59%) wekelijks tussen 31 en 40 uur werkt – wat zeer dicht aansluit bij het gemiddelde van alle voltijdse werknemers in de EMEA-regio – melden veel zaakvoerders dat ze hun taken buiten de normale uren uitvoeren. In een recent onderzoek peilde Salesforce naar de belangrijkste factoren die bijdragen tot tijdgerelateerde uitdagingen bij kmo’s in de EMEA-regio. Slechts een kwart van de Belgische respondenten zegt nooit te werken op feestdagen (26%), tijdens de jaarlijkse vakantie (25%), op religieuze feestdagen (19%) en in weekends (18%).

Hustle & grind-cultuur

Twee derde (67%) van de ondervraagde kmo-eigenaars geeft aan dat de zogenaamde hustle & grind-cultuur van doorwerken zonder omkijken, waarbij werknemers te veel uren overwerken om vooruit te komen in het bedrijf, ongezond is. Maar één op de vier (25%) geeft wel toe dat ook bij hen een dergelijke bedrijfscultuur heerst. Hierbij wijst meer dan de helft (55%) op een gebrek aan tijd als bron voor een negatieve impact op de eigen persoonlijke gezondheid of die van hun medewerkers. Zoveel zelfs dat bij een derde (33%) van de kmo-zaakvoerders medewerkers (ziekte)verlof namen of het bedrijf verlieten om redenen van geestelijke gezondheid.

Gebrek aan tijd

“Wat dit onderzoek duidelijk maakt, is dat tijd – of het gebrek eraan – een heel nadelige invloed heeft op de algemene gezondheid van een bedrijf en zijn werknemers”, zegt Jo Buvens, Regional Vice President en Country Leader België en Luxemburg bij Salesforce. “Alle diensten en acties in een bedrijf – van strategie en planning tot training, productontwikkeling, verkoop, klantenservice, marketing, … – hangen af van de beschikbare tijd om tijd en middelen op een intelligente en productieve manier in te zetten. Hoe minder tijd eigenaars hebben, hoe minder waarschijnlijk dat deze diensten de aandacht krijgen die nodig is voor gezonde en productieve medewerkers.”

Betere balans

Gevraagd naar de reden voor het opstarten van een eigen bedrijf, geeft twee derde (68%) van de kmo-eigenaars aan dat een betere balans tussen werk en privé hen motiveerde. Maar slechts 59% gelooft dat ze in hun huidige situatie echt een beter evenwicht hebben gevonden. Het Salesforce-onderzoek toont duidelijk aan dat bedrijven dringend behoefte hebben om (extra) tijd te vinden voor hun dagelijkse bedrijfsactiviteiten. Technologie kan kmo-bedrijven daarbij een manier bieden om dit te doen.

Ambities

Het onderzoek benadrukt verder de gezamenlijke ambitie van kmo-eigenaars om betere en slimmere manieren te vinden om een ​​aantal zeer specifieke tijdgerelateerde problemen op te lossen; en aansluitend een breed en beter inzicht in het vermogen van technologie om een duurzame verandering mogelijk te maken. Meer dan de helft (57%) is het er bijvoorbeeld over eens dat nieuwe technologieën zoals het Internet of Things (IoT), Artificial Intelligence (AI) en robotautomatisering hun bedrijven tijd zullen besparen, terwijl een vergelijkbaar aantal (56%) denkt dat dergelijke nieuwe technologieën hun werknemers al productiever heeft gemaakt dan twee jaar geleden.

Werktempo

“Tijd zal altijd een schaars middel zijn. Het werktempo inherent aan deze hedendaagse zakenwereld zal waarschijnlijk alleen maar toenemen in de nabije toekomst. Wat dit rapport aantoont, is dat technologie een belangrijke en snel toegankelijke manier biedt voor kleine bedrijven om de extra minuten en uren te vinden die op de lange termijn echt een verschil zullen maken voor hun bedrijf en medewerkers”, besluit Jo Buvens.

Pin It on Pinterest

Share This