Steeds meer producten en diensten vereisen simulatie, HPC en cloud

26 juni 2019

Steeds meer bedrijven passen simulaties toe in de ontwikkelfase van hun producten en diensten. Daarmee kunnen zij sneller het beste ontwerp vinden, de gebruikerservaring optimaliseren en risico’s onderzoeken. In de virtuele wereld zijn namelijk alle denkbare scenario’s onder alle omstandigheden te testen. Het doorrekenen van steeds complexere simulaties vraagt echter om high-performance computing (HPC) en cloud services. Simulatiespecialist Altair speelt daarop in met eigen HPC- en cloud-oplossingen.

Steeds complexer

Simulaties worden al decennialang toegepast tijdens het ontwerpen en engineeren van producten, zoals auto’s, machines, vliegtuigen en allerlei dagelijkse gebruiksartikelen. De laatste tijd wordt het uitvoeren van simulaties echter complexer, omdat men daarbij rekening moet houden met meer eisen, materialen en scenario’s. Tegelijkertijd wordt simulatietechnologie breder toegepast, door de ontwikkeling van zogeheten digital twins van allerlei apparaten en producten en de opkomst van Augmented en Virtual Reality. We spraken Theo Verbruggen, country manager van Altair, over de toenemende simulatietrend tijdens het door Mikrocentrum georganiseerde Virtual (R)evolution-congres. Altair levert behalve een breed portfolio van simulatiesoftware ook eigen HPC- en cloud-oplossingen. 

HPC en cloud

Een voor iedereen bekend resultaat van steeds complexere simulaties zijn de weersvoorspellingen. Dit soort berekeningen worden op grote HPC-clusters uitgevoerd, waarvan er volgens Verbruggen veel met Altair HPC managementoplossingen zijn uitgerust. Verder worden de oplossingen van het bedrijf vooral gebruikt voor Computer Aided Engineering (CAE) toepassingen in de automobiel- en maakindustrie en bij het ontwikkelen van materialen. 

Het in 1985 opgerichte Amerikaanse softwarebedrijf Altair heeft nu ruim 2000 medewerkers en 71 kantoren in 24 landen. “Wij onderscheiden ons van traditionele CAE-leveranciers met zowel de breedte als de diepgang van ons aanbod en het feit dat we eigen HPC- en cloud-oplossingen bieden. Altair PBS Works wordt door een groot aantal bedrijven in de wereld gebruikt voor het centraal managen van hun HPC-clusters, cloud-omgevingen en supercomputers. Tevens leveren wij fysieke en virtuele appliances, voor een vrijwel ongelimiteerde simulatieschaalbaarheid.” 

HyperWorks 2019

Medio juni lanceerde het bedrijf  HyperWorks 2019, een simulatieplatform met een open architectuur en oplossingen voor vrijwel alle simulatietoepassingen. “Klanten kunnen onze software naar behoefte op hun eigen servers, een private cloud, public cloud, of hybride cloud-omgeving gebruiken”, zegt Verbruggen. “Verder hebben zij via dezelfde omgeving en een pay-per-usage licentiemodel ook toegang tot een groot aantal complementaire simulatie-applicaties van partners.”

Eind vorig jaar introduceerde het bedrijf al het Altair Inspire-platform voor simulatiegestuurd ontwerpen en Altair 365 voor online samenwerken. In lijn met de open architectuur van Altair’s simulatiesoftware werkt het bedrijf samen met de bekende platformen: Amazon Web Services, Google Cloud Platform, Microsoft Azure Cloud en Oracle Cloud.

Innovatie versnellen 

Omdat innovaties door meer afdelingen en steeds vaker ook meer bedrijven worden ontwikkeld, helpen cloud-oplossingen hen tevens onafhankelijk van de locatie en tijd samen te werken. “Met onze simulatie-oplossingen en Altair PBS Works versnellen wij de innovatiecyclus van klanten via de cloud”, vervolgt Verbruggen. 

PBS Works bevat functionaliteit voor workload management, cloud computing en bursting, licentiemonitoring, IT-analytics en het beheren van zowel fysieke als virtuele appliances. Dat gebeurt met een schaalbaarheid tot miljoenen simulaties per dag, te verwerken door miljoenen processoren. Dankzij Altairs AI-gebaseerde software en de ongelimiteerde cloud-capaciteit zijn complexe simulaties binnen enkele minuten of zelfs seconden door te rekenen, in plaats van voorheen meerdere uren of dagen. 

Fysieke en virtuele appliances

Als enige CAE-specialist levert Altair ook voor simulaties geoptimaliseerde appliances. De belangrijkste redenen daarvoor zijn de complexiteit en kosten voor het configureren en beheren daarvan door klanten. Wij kunnen klanten helpen door een simulatie-omgeving op maat als een managed service te leveren, licht Verbruggen toe. “Indien gewenst zijn daar ook nog andere applicaties aan toe te voegen op basis van een Bring Your Own License-model”. 

Voor het appliance-aanbod werkt Altair samen met Dell op basis van driejarige leasecontract, inclusief onderhoud en support. Daarmee wil het bedrijf de drempel voor simulatietoepassingen verlagen, terwijl een mix van fysieke en virtuele appliances ook interessant is om de benodigde variatie in schaalbaarheid voor alle benodigde simulaties op te vangen.

Door: Robbert Hoeffnagel, hoofdredacteur van Belgium Cloud

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This