Datacenter-automation: de feiten en fictie gescheiden

28 mei 2019

Door: John Morrison, Vice President EMEA Sales & Services Extreme Networks

Digitale transformatie zorgt bij organisaties voor herdefiniëring van de bedrijfsvoering. Daar komt veel ruis bij kijken: we horen praten over cloud en het internet of things. En artificial intelligence gaat zorgen voor innovatie. Prima concepten, maar ze dreigen datgene dat echt belangrijk is in de schaduw te plaatsen: het datacenter.

IT-afdelingen staan onder hoge druk. Zij moeten digitale transformatie mogelijk maken, hun kennis en vaardigheden op peil houden en niet alleen alle lichten op groen houden, maar ook zorgen voor modernisering van het datacenter. Want dat is uiteindelijk het digitale centrale zenuwstelsel van een organisatie. Het is al met al een flinke uitdaging. Hoewel niet direct het ei van Columbus is er wel een aanpak die op verschillende fronten nuttig is: automation. Net als bij ieder ander buzzword bestaan er veel misverstanden over dit concept. Laten we de feiten en fictie voor wat betreft datacenter-automation eens op een rij zetten en van elkaar scheiden.

Feit of fictie? DevOps/NetOps heeft de toekomst

Over het belang van DevOps/NetOps is weinig discussie meer. Het is nu het moment om dat te omarmen. Er is daarbij geen reden voor paniek, want het gaat meer om de reis dan de bestemming. Het doel van DevOps/NetOps is het stroomlijnen van de verschillende aspecten van het datacenter. Zo is de service-delivery te versnellen, één van de meest dringende eisen van digitale transformatie. Flexibiliteit binnen IT is hiervoor de hoeksteen. En automation biedt de basis voor een succesvolle inzet van DevOps/NetOps. Daarnaast is een organisatiestructuur nodig die een gestructureerde aanpak mogelijk maakt. Het zonder meer toevoegen van automation zorgt alleen maar voor meer tools en overhead.

Feit of fictie? One size fits all

Als het gaat om automation, is one size fits all de slechtste route. Een groot voordeel van automation is namelijk de gemakkelijke aanpasbaarheid. Waarom zou je je bedrijfsvoering aanpassen aan een generieke tool, die gemaakt is voor de massa? Dat zal nooit resultaat opleveren. De waarde ligt juist in de mogelijkheid om automation-workflows in het datacenter aan te passen. Neem een workflow die je vandaag nog handmatig ondersteunt en vertaal deze naar een geautomatiseerd proces.

Een voorbeeld: wanneer je een nieuwe virtual machine creëert, kun je de netwerkconnectiviteit automatisch provisionen. Daarna kun je workflows toevoegen voor het configureren van load balancers, firewalls en andere services, die nodig zijn om applicaties uit te rollen. Dat klinkt eenvoudig, en er zijn nogal wat tools die claimen dit te doen. Wat ze er niet bij vertellen, is dat je op zijn minst een promotieonderzoek op het gebied van programmeren moet hebben afgerond om alles werkend te krijgen.

Feit of fictie? Automation vraagt om een alles-of-niets-benadering

Hoewel ‘volledige automation’ een nastrevenswaardig doel is, is het niet realistisch. Het gaat erom automation op te delen in hapklare brokken en daar in te zetten waar het de meeste voordelen biedt voor wat betreft tijdsbesparing. Het is een LEGO-benadering en daarom noemen we het een reis. Verschillende kleine overwinningen tellen al heel snel op tot iets groters.

De schoonheid van automation ligt in het feit dat workflows te beschouwen zijn als micro-services. Je moet geen enkelvoudige massieve workflow creëren, maar verschillende kleine die te gebruiken en hergebruiken zijn om speciale acties te starten. Denk aan de provisioning van een VLAN, het creëren van een default gateway of een port channel. Elke workflow vervult een specifieke functie en is zowel standalone als gekoppeld te gebruiken.

Feit of fictie? Automation gaat banen kosten

Een van de grootste angsten is dat automation banen gaat kosten. Dat kan te maken hebben met het beeld van een productiebedrijf waar robots auto’s in elkaar lassen. In dit voorbeeld heeft de robot een taak overgenomen. Echter, daardoor zijn wel nieuwe banen gecreëerd, waaronder het ontwikkelen, bouwen, installeren en onderhouden van die robots en het schrijven van de noodzakelijke software. Bij automation in het datacenter gaat het niet in de eerste plaats om het vervangen van medewerkers maar om hen te assisteren in het productiever werken. Dat vraagt om nieuwe tools die het dagelijks werk vereenvoudigen en de focus verleggen van routinewerk naar interessantere strategische werkzaamheden.

Feit of fictie? Automation heeft alleen betrekking op bepaalde delen van de lifecycle

Automation moet betrekking hebben op de volledige levenscyclus van het datacenter, inclusief provisioning, validatie, troubleshooting en remediëring. Al deze functies kunnen profiteren van automation. Het lijkt er nu misschien op dat we alles proberen te automatiseren, maar dat is een misverstand: we automatiseren alleen die taken in ieder onderdeel van de lifecycle die het meeste voordeel opleveren. Iedere taak die maar enigszins op reguliere basis wordt uitgevoerd, is een prima kandidaat. Taken die maar heel sporadisch worden uitgevoerd, laten we ongemoeid.

Het zijn spannende tijden voor de wereld van networking. We hebben met ons allen de mogelijkheid om zelf de toekomst vorm te geven. De manier waarop we netwerken ontwerpen, implementeren en gebruiken verandert. En automation speelt daarin een steeds grotere rol. Zorg voor een goede aanpak van automation: eentje die past bij je bedrijf, je netwerk en je mensen.

 

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This