Adoptie open source hardware groeit sneller dan verwacht

28 mei 2019

Tijdens de OCP Summit in San Jose, Californië maakte IHS Markit de resultaten bekend van nieuw onderzoek naar het gebruik van Open Compute-hardware door andere datacenters dan de bekende hyperscalers. De investeringen in wat in de wandelgangen wel ‘OCP gear’ wordt genoemd blijken beduidend sneller te groeien dan voorheen werd verwacht. Ongetwijfeld was dat een van de redenen waarom de Open Compute Foundation tijdens de summit de Duitse aanbieder van open networking-diensten Stordis als nieuwe platinum member van OCP bekend kon maken.

Open source hardware is aan een stevige opmars bezig. Die conclusie kunnen we wel trekken op basis van nieuwe onderzoekscijfers die IHS Markit tijdens de Global OCP Summit heeft gepubliceerd. Deze conferentie vond medio maart plaats in San Jose, Californië. Het onderzoeksbureau heeft voor de tweede maal onderzoek gedaan naar het gebruik van open source hardware op basis van OCP-principes. Daarnaast heeft men op basis van interviews met zowel gebruikers als aanbieders een aantal nieuwe voorspellingen voor de komende jaren (tot 2022) gedaan.

Dit zijn de belangrijkste resultaten die tijdens de summit naar buiten zijn gebracht:

Resultaten 2017 en 2018

  • In 2017 bedroeg de omzet via niet-OCP board members 1,16 miljard dollar. Dit is grotendeels in lijn met de eerdere voorspelling van 1,18 miljard dollar voor 2017.
  • In 2018 is de omzet via niet-OCP board members aanzienlijk gegroeid en uitgekomen op 2,56 miljard dollar. Dit betekent een jaar-op-jaar groei van 120%. Eerder voorspelde IHS Markit voor 2018 een omzet van 1,84 miljard dollar,.
  • Voor het jaar 2017 geldt dat de omzet via niet-OCP board members een groei van het marktaandeel heeft opgeleverd van 0,87 tot 0,91%. Terwijl de totale waarde van de markt volgens IHS Markit van $137 miljard tot $127 miljard is gedaald.
  • Wat investeringen in OCP gear betreft passeerde de overheidssector in 2017 de financiële instellingen die geen deel uitmaken van OCP. De auto-industrie en de manufacturing industrie zullen naar verwachting de komende 5 jaar de hoogste gemiddelde jaarlijkse groei te zien geven. De gezondheidszorg – ook een zeer grote IT-markt – bevindt zich nog in het beginstadium van de OCP-adoptie.

Voorspelling tot 2022

  • Tot 2022 zal de omzet via niet-OCP board members groeien tot 10,7 miljard dollar, met een gemiddelde jaarlijkse groei van 56%.
  • Servers, storage en networking zullen naar verwachting het snelst groeien, terwijl ook ten aanzien PON (dit zijn passieve optische netwerken) de groeiverwachtingen hoog gespannen zijn. De markt voor zogeheten ‘disaggregrated’ zendmasten op basis van open source hardware zijn nog maar net aan het ontstaan, maar de verwachting van de onderzoekers is wel dat de investeringen van telco’s in dit segment die van de hyperscalers al in 2021 zullen overstijgen.
  • IHS Markit heeft geen grote veranderingen in de prognose voor groei per regio vastgesteld. De Verenigde Staten domineren nog steeds als gevolg van hyperscalers en grote banken, maar krijgen meer en meer gezelschap van de telco’s.
  • Asia/Pacific zal EMEA volgende jaar overtreffen met een gemiddelde jaarlijkse groei van 108%, vergeleken met een groei in EMEA van 59%.

Redenen

Verder valt op dat de drijfveren voor het investeren in OCP gear wat gevarieerder worden. Kostenreductie en energie-efficiëntie zijn nog steeds de belangrijkste redenen, maar de markt lijkt zich steeds meer te gaan realiseren dat flexibiliteit en conformiteit met de door OCP goedgekeurde specificaties eveneens belangrijk zijn. “We zijn blij dat de adoptie doorzet en versnelt, en we waarderen het inzicht dat de studie biedt met betrekking tot barrières, uitdagingen en kansen”, verklaarde Rocky Bullock, CEO van de Open Compute Project Foundation, bij de presentatie van de resultaten.

“De markt voor OCP-gecertificeerde apparatuur blijft verder groeien. Dat leidt tot meer keuze en een uitgebreide supply chain waardoor meer CSP’s, telco’s en zakelijke afnemers kunnen deelnemen. Een opmerkelijk verschil met de studie van vorig jaar is de verschuiving van directe fabrieksinkoop naar leveranciers met lokale ondersteuning, aangezien extra marktsegmenten de adoptie verhoogden”, aldus Cliff Grossner. Hij is bij IHS Markit als director verantwoordelijk voor onderzoek en analyse op het gebied van cloud en datacenters. “Bekende argumenten die voor het gebruik van OCP-apparatuur pleiten – denk aan serviceability, disaggregatie en de flexibiliteit om nieuwe functies toe te voegen – worden als steeds belangrijker ervaren. Dat is een trend die meestal optreedt wanneer een markt volwassener wordt en meer mainstream kopers aantrekt.”

Platinum deelnemer

De Open Compute Project Foundation maakte daarnaast bekend dat Stordis zich bij de organisatie heeft aangesloten als ‘platimum member’. Het in Duitsland gevestigde Stordis richt zich op open networking en biedt op dit gebied consultancy, systeemintegratie, support-diensten en software development services aan.

Stordis heeft zich sinds de oprichting in 2007 volledig gericht op networking op basis van open standaarden. Het bedrijf geldt daarbij als een expert als het gaat om de P4 programmeeromgeving voor netwerken. De firma heeft twee test centers ingericht – eentje in Duitsland en een site in de UK. In deze centers kunnen software- en hardware-combinaties worden getest. Denk hierbij onder andere aan ONOS-oplossingen, een voor carriers bedoelde SDN network operating systeem. Daarnaast heeft het bedrijf zelf een open source project geïnitieerd voor het ontwikkelen van een Software Defined Networking (SDN) controller.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This