Belgische Internet verkeer steeg met 14% in 2018.

17 januari 2019

Het Belgische internetknooppunt BNIX verwerkte het afgelopen jaar 451 petabyte aan data, goed voor 23076 jaar streamen in full HD op Netflix. Dat blijkt uit cijfers van Belnet, het Belgische onderzoeks- en onderwijsnetwerk dat het BNIX-platform beheert. Vergeleken met 2017 is dat een stijging van 14 procent.

Vooral januari en november waren topmaanden voor het internetverkeer op BNIX, met geregeld pieken tot 210 Gbit/s. Opvallend is dat de meeste trafiek werd geregistreerd op dinsdagavond tussen 20.00 en 22.00 uur. Op zaterdag en zondag viel er dan weer een daling in het verbruik te noteren en juli was de kalmste maand van het jaar.

De toename in totaal volume is vooral te danken aan grote upgrades die een aantal participanten hebben doorgevoerd. Het gaat om internet service providers als Proximus, VOO en Belnet, hostingproviders als OVH en content providers als Facebook. Jan Torreele, directeur van Belnet: “De vraag naar hogere aansluitsnelheden neemt sterk toe. Daarom zijn we in 2017 gestart met het aanbieden van 100G-poorten op het BNIX-platform”. In totaal telt BNIX momenteel negen actieve 100G-aansluitingen, aangevuld met 48 10 Gbit/s-, 27 1 Gbit/s- en elf 100 Mbit/s-aansluitingen.

Snellere en efficiëntere trafiek

Bedrijven die op het BNIX-platform aanwezig zijn, kunnen direct trafiek uitwisselen met andere participanten. Dat zorgt ervoor dat lokale trafiek sneller en efficiënter verloopt omdat deze niet via transitproviders of andere intermediairen passeert – wat bijdraagt tot de user experience van de eindgebruikers. Jan Torreele: “Op een gepersonaliseerd portal kunnen participanten alle relevante informatie terugvinden. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zelf hun trafiek monitoren en zien waar eventuele problemen zich bevinden. Zij hebben de garantie dat content sneller kan worden opgevraagd of geraadpleegd. Bovendien is het BNIX-platform sinds dag één stabiel en betrouwbaar, wat een absolute meerwaarde is naar bedrijfszekerheid toe.”

Stijgend internetgebruik

Jan Torreele: “We blijven tegemoetkomen aan de noden van onze participanten en anticiperen op de toenemende trafiek. De afgelopen vijf jaar zagen we meer dan een verdubbeling van de gemiddelde trafiek, van 55 Gbit/s naar 120 Gbit/s. Door de technologische ontwikkelingen en de sterke opkomst van mobiel internet, e-commerce, clouddiensten en het internet of things gaat het internetgebruik in België de komende jaren alleen nog maar stijgen. Het meest recente BNIX-platform dat sinds 2016 operationeel is, is met die groei in het achterhoofd ontworpen.”

Belgisch Internet verkeer in 2018

Over BNIX
BNIX (Belgian National Internet eXchange) vormt het hart van het Belgische internet. Het ultraperformante BNIX-netwerk is de plek waar internet service providers (ISP’s), internet content providers en grote private bedrijven binnen België IP-verkeer uitwisselen. Het platform ondersteunt zowel IPv4 als IPv6 (de recentste evolutie van het IP protocol) en is geschikt voor specifieke toepassingen zoals multicast. BNIX promoot verder ook innovatieve en toekomstgerichte internettechnologie in België. Het BNIX-netwerk wordt al sinds 1995 beheerd door Belnet, het Belgisch nationaal onderzoeksnetwerk. Momenteel telt BNIX meer dan 60 participanten. Meer informatie vindt u op www.bnix.net.

Over Belnet
Belnet is de federale overheidsorganisatie die sinds 1993 instaat voor het Belgisch nationaal onderzoeksnetwerk dat internettoegang aan zeer hoge bandbreedte en internetdiensten levert aan Belgische universiteiten, hogescholen, onderzoekscentra en overheidsdiensten. Belnet telt 75 werknemers en behoort tot het Federale Wetenschapsbeleid. Het levert zijn diensten exclusief aan zowat 200 instellingen die ruim 800.000 eindgebruikers vertegenwoordigen. Dankzij zijn verworven expertise, zijn unieke marktpositie en zijn schaalvoordelen wil Belnet de groei van de kennis- en informatiemaatschappij in België helpen versnellen. Belnet staat ook in voor BNIX, het Belgische internetknooppunt. Meer informatie vindt u op www.belnet.be.

Peter Witsenburg

Peter Witsenburg

Information Security Implementation Lead Manager/Auditor & Data Protection Trainer in how to become GDPR compliant

Pin It on Pinterest

Share This