Hoe maak je een goede start naar de Cloud?

24 januari 2019

Zoals verwacht, werpt werken in de cloud voor veel bedrijven zijn vruchten af. Maar voor sommige moet de cloudreis nog beginnen. De eerste overstappers, voornamelijk de grote spelers, gingen overstag door de belofte dat in de cloud werken efficiënter en kostenbesparend is. Grote investeringen zijn dan namelijk niet meer nodig, je betaalt alleen voor gebruik. Bij de tweede grote cloudhype lag de focus op flexibiliteit en schaalbaarheid. Want de beschikbare middelen zijn eindeloos en zetten kracht achter de digitale transformatie van informatie-intensieve processen.

Maar hoewel de voordelen voor zich spreken, zijn er nog steeds bedrijven die nog niet de toegevoegde waarde van de cloud inzien. Dit valt het meeste op in de mid-market. Daar gebeurt cloudintegratie vaak per ongeluk via ‘guerrilla’ cloudimplementaties die voortkomen uit ontwikkelingsprojecten, of via Software-as-a-Service-implementaties (SaaS) die zonder een officiële aanpak binnendruppelen.

Drie obstakels om te overwinnen

Cloudlaatkomers staan nu voor drie grote obstakels. De eerste is het industrie-brede tekort aan specifieke IT-vaardigheden, en dat geldt ook voor de cloud. Constante softwareontwikkelingen maken het in elke sector moeilijk om talenten te werven, te trainen en te behouden. Het tweede obstakel is dat on-premise-systemen vaak lang meegaan en vooral mid-marketbedrijven willen deze vanwege de investering zo lang mogelijk blijven gebruiken.

Obstakel nummer drie is misschien het minst lastig, maar vergt wel de meeste moed: de leiding nemen. Alle innovatieve ontwikkelingen die bedrijven voortstuwen, beginnen met een visie, en er is altijd de kans op mislukking. De weg naar werken in de cloud is net zo verraderlijk. Zelfs nu er voorbeelden zijn van succesvolle op cloud gebaseerde bedrijfsmodellen, van Netflix tot Uber, is de eerste stap zetten naar een cloudomgeving een uitdaging. Iemand moet daarom de leiding nemen. Die persoon kan zowel uit de top als uit de rest van de organisatie komen. Maar of dit nu een vooruitstrevende CTO of hardwerkende IT-beheerder is, kennis over het bedrijf en inzicht over hoe technologieën zoals de cloud het bedrijf vooruit kunnen helpen, zijn een must. En of het dan gaat om het efficiënter uitvoeren van een bestaande taak of het in de markt zetten van een nieuwe dienst, het begint allemaal met het verlangen om grenzen te verleggen.

Waar te beginnen?

In de laatste twintig jaar werkte ik samen met veel bedrijven. Van organisaties in de Fortune 1000 tot kleine, regionale bedrijven in niches. Wanneer ik met klanten praat over de cloud, vragen ze vaak waar ze moeten beginnen. Om die vraag te kunnen beantwoorden, neem ik ze mee terug in de tijd.

De laatste tien jaar ligt het tempo waarin veranderingen als gevolg van technologie elkaar opvolgen hoger dan ooit. De rode lijn in de grote verandering van client-servers via virtualisatie naar de cloud wordt gevormd door twee factoren: rekenkracht en data. De kosten voor rekenkracht zijn redelijk lineair gestegen. Daarentegen zijn het gebruik en de waarde van data juist explosief gestegen.

Data is nu de belangrijkste factor in de digitale transformatie en de cloud versterkt dit alleen maar. Dit wil niet zeggen dat alle gegevens in een cloud moeten staan, want het is niet altijd de beste optie. Wat bedrijven wél zouden moeten kunnen, is data van en naar cloudsystemen verplaatsen, data veilig delen, gegevens via speciale platforms analyseren en inzichten creëren.

Dus wat is mijn antwoord op de vraag waar te beginnen? De meeste impact bereik je door eerst te focussen op mensen en data. Begin klein en stel bijvoorbeeld een team samen van business- en IT-managers om oplossingen te zoeken voor tastbare vraagstukken. Dit kan effectievere bedrijfscontinuïteit zijn of een complexere taak, zoals het verzamelen van klantinzichten uit operationele gegevens voor nieuwe verkoop- of marketingcampagnes. Of zelfs projecten bedoeld om de footprint van datacenters te verkleinen of nieuwe serverimplementaties te stroomlijnen. Alles met een concreet einddoel voldoet.

Daarbij is het als het om data gaat verstandig om met een aantal zaken rekening te houden. Probeer bijvoorbeeld te zorgen dat de storagearchitectuur die je gebruikt, kan samenwerken met elk cloudplatform. Want als het digitale tijdperk ons één ding heeft geleerd, dan is het wel dat alles constant verandert. Het is dus essentieel dat data tussen huidige cloudplatformen, SaaS-diensten en on-premise-systemen kan bewegen.

Trainingen en ondersteuning
Vergeet ook mensen niet. Combineer cloud-agnostische en flexibele platformen van cloudpioniers, zoals NetApp, met trainingen en adviesgesprekken. Ook werkt het goed om samen te werken met mensen die anderen geholpen hebben bij dezelfde digitale transformatie.

En tot slot: ga je eigen weg. Het is namelijk helemaal persoonlijk hoe je besluit om te gaan werken in de cloud. Maar als je eenmaal begint, garandeer ik dat het een geweldig avontuur wordt.

Peter Wüst

Peter Wüst

Sr. Director Cloud Data Services & Cloud Infrastructure bij NetApp

Pin It on Pinterest

Share This