BSA: Softwaresector draagt 1 biljoen euro bij aan Europees bbp, ondersteunt 12,7 miljoen jobs in de EU

26 oktober 2018

De softwaresector neemt het voortouw in de groei van de EU-economie met een bijdrage van 1 biljoen euro totale toegevoegde waarde van het bbp in 2016. Dat is volgens ‘The Growing €1 Trillion Impact of Software’, een onderzoek van Software.org: the BSA Foundation, uitgevoerd door de Economist Intelligence Unit, een stijging van bijna 10 procent in 2014 en sneller dan de totale bbp-groei van de EU van 6,0 procent. Uit het onderzoek blijkt ook dat de softwaresector 12,7 miljoen banen in heel de EU ondersteunt.
De softwaresector groeit ook sterk in de lidstaten zelf. Terwijl het VK, Frankrijk en Duitsland de grootste softwaremarkten in de EU blijven, goed voor meer dan 60 procent van de totale directe toegevoegde waarde van de EU-softwaresector in het bbp, groeien landen zoals Zweden en Polen razendsnel. In de twee bestudeerde jaren groeide de Zweedse softwaresector met 43,9 procent, terwijl de impact van software op de totale Europese groei met 22,4 procent toenam.

Nieuwe producten creëren

“Software helpt mensen in heel de wereld nieuwe bedrijven te starten en nieuwe producten te creëren die levens verbeteren en de economie stimuleren”, zei Victoria Espinel, voorzitter van Software.org en voorzitter en CEO van BSA | The Software Alliance. “Dit onderzoek bevestigt dat software integraal deel uitmaakt van de Europese economie, nu en in de toekomst. De positieve impact ervan op de Europese economie is groot en neemt nog toe. Software is niet enkel code, software is ook euro’s en jobs.”

Dit onderzoek wijst ook op het nut van de sector als schepper van hoogwaardige banen. In 2016 stelden softwarebedrijven in Europa rechtstreeks 3,6 miljoen mensen te werk tegenover 3,1 miljoen in 2014. In totaal zorgde de softwaresector voor 12,7 miljoen banen in de Europese economie in 2016, een stijging met 10 procent tegenover 2014.

Hooggekwalificeerde jobs

Dit zijn hooggekwalificeerde en goedbetaalde jobs: volgens het EIU-onderzoek zijn de door de softwaresector betaalde totale directe lonen voor alle 28 EU-lidstaten in 2016 gestegen tot 162,1 miljard euro van 139,2 miljard euro in 2014, een stijging van 16,4 procent. Vooral kleinere landen voelden deze boost: de totale lonen betaald door de sector in Zweden stegen met 31,4 procent in de twee jaren tot 2016, en met 30,4 procent voor dezelfde periode in Polen.

“Europa omarmt de opportuniteiten die software biedt en de sector creëert jobs in elke economische sector, van calamiteitendiensten tot gegevensverwerking en boekhouding. En elk jaar komen er nieuwe jobs bij die voordien niet bestonden zoals strategic cloud data engineer of big data product specialist”, zei Chris Hopfensperger, Executive Director van Software.org.

Rapport

De softwaresector op zichzelf heeft rechtstreeks meer dan 300 miljard euro bijgedragen aan de EU-economie in 2016, 22,4 procent meer dan in 2014. Naast deze cijfers geeft het onderzoek een aantal opvallende voorbeelden van hoe software de wijze waarop we leven en werken effectief verandert: van archeologen die 3D-modellen maken van historische sites die door conflicten worden bedreigd en ingenieurs die historische tunnels renoveren met behulp van 3D-scanning via wetenschappers die ‘akoestische foto’s’ nemen voor blinden tot brouwers die AI gebruiken om 1.000 verschillende bierstalen per dag te creëren en te catalogiseren.

Het onderzoek, met focus op de Europese Unie en zeven EU-lidstaten (Frankrijk, Duitsland, Italië, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Zweden en Polen), vindt u hier.

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This