Belgische eID: Zetes opnieuw geselecteerd

25 oktober 2018

Zetes kondigt aan de twee aanbestedingen van de FOD Binnenlandse Zaken binnengehaald te hebben voor de productie en de personalisatie van de eID, de Kids-ID, de verblijfstitels en de bijbehorende documenten enerzijds en voor de uitgifte van de authenticatie- en handtekeningcertificaten die deze documenten bevatten anderzijds. Met deze laatste kan bij elektronische transacties worden gegarandeerd dat de houder van een kaart is wie hij zegt te zijn en krijgen documenten die ondertekend zijn met behulp van de eID ook een rechtsgeldig karakter.

Zetes produceert en personaliseert de Belgische eID sinds het project gestart is door de Belgische autoriteiten in 2003. Dit was toen een wereldprimeur. Sindsdien is onze nationale identiteitskaart een wereldwijde referentie geworden, zowel door de grootte van het project als door de kwaliteit van het document. De afgelopen 15 jaar heeft Zetes zich gepositioneerd als een van de marktleiders op het gebied van identiteits- en reisdocumenten. Hierdoor kon voor deze nieuwe aanbesteding een zeer specifiek en compleet dossier aangeboden worden. Deze historische missie wordt nu ook uitgebreid met de authenticatie- en handtekeningcertificaten die aan de kaart zijn gekoppeld en het onderwerp waren van een tweede aanbesteding.

Voordelen

Om te voldoen aan de Europese eisen op het gebied van elektronische handtekeningen, beter bekend als de ‘eIDAS-verordening’, moet de uitgifte van de certificaten uitgevoerd worden door een Gekwalificeerde verlener van vertrouwensdiensten (QTSP). Dit statuut wordt pas verkregen na zeer uitgebreide audits, waarvoor Zetes over de nodige expertise beschikt dankzij de nieuwe divisie ZetesConfidens. Deze divisie is gespecialiseerd in PKI-diensten (Public Key Infrastructure), nodig voor de uitgifte van de certificaten.

eIDAS is een van de maatregelen die de Europese Unie ingevoerd heeft om een digitale eengemaakte markt te realiseren. De overeenstemming van de Belgische eID met deze verordening betekent dat burgers, en bij uitbreiding, Belgische bedrijven een aantal onlinetransacties kunnen doen met autoriteiten of bedrijven uit andere landen van de EU met de garantie dat hun identiteitsdocument herkend wordt en hun digitale handtekening rechtsgeldig is.

eTravel en eHealth

Naast de uitgifte van de certificaten, die onmisbaar zijn voor de implementatie en het beheer van e-government-projecten zoals TaxOnWeb, wordt ook een PKI geleverd voor de bescherming van persoonsgegevens op de contactloze elektronische chip, een nieuw element toegevoegd aan deze versie van de eID en bedoeld voor het gebruik van de kaart als reisdocument. Om deze reden moeten zowel de chip als de PKI voldoen aan de ICAO-standaarden. Tot slot is Zetes ook belast met de uitgifte van eHealth-certificaten. Deze certificaten worden gebruikt in de gezondheidszorg en stellen zorgverleners in staat te communiceren met het eHealth-platform.

De uitverkoren PKI door Zetes voor al deze functies is de EJBCA van PrimeKey, die zichzelf reeds bewezen heeft in verschillende projecten zoals het Turkse paspoort of de Filipijnse eID.

Alain Wirtz, CEO van Zetes, vertelt: “De Belgische eID is een vlaggenschipproject voor Zetes. Al vanaf het begin was onze samenwerking met de Belgische autoriteiten uiterst productief. Hierdoor waren wij in staat de Belgische burgers te voorzien van geavanceerde elektronische documenten met een zeer hoog kwaliteits- en veiligheidsniveau. Wij zijn verheugd deze samenwerking te kunnen voortzetten voor nog meer toepassingen.”

Het contract is voor een periode van 10 jaar.

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This