Rittal, Circle B en Switch Datacenters lanceren Europees OCP Experience Center

28 september 2018

Met de lancering van het eerste OCP Experience Center in Europa laten Rittal, Circle B en Switch Datacenters zien wat OCP concreet betekent. Het Experience Center is gevestigd in Amsterdam en richt zich op Europese OCP-gebruikers. De lancering vond plaats aan de vooravond van de OCP Regional Summit in Amsterdam.

Rittal, Circle B en Switch Datacenters hebben in Amsterdam een eerste OCP Experience Center gebouwd. De bedrijven maken het daarmee mogelijk dat IT-managers en datacenter managers OCP-oplossingen aan de hand van demo’s en tests zelf kunnen ervaren. Door het gezamenlijk optreden is in Open Compute Projectenkele maanden tijd een volledig operationele OCP-omgeving neergezet. Het systeem bestaat uit racks ingericht met IT-hardware inzetbaar voor voor zowel telecom operators als colocatie- en enterprise datacenters. 

Het is de eerste keer dat Rittal, Circle B en Switch Datacenters op een dergelijke schaal samenwerken aan een niet-commercieel project. De racks zijn afkomstig van Rittal en de hardware is afkomstig van Circle B. Switch Datacenters stelt ruimte in een van haar Amsterdamse datacenters beschikbaar, evenals de benodigde aansluitingen. 

Kennis

Aanleiding voor de samenwerking is dat zowel Rittal, Circle B als Switch Datacenters constateren dat binnen de IT-sector de IT-verantwoordelijken bij enterprises en overheden nog weinig aandacht besteden aan Open Compute Project. OCP vormt de basis waarop hyperscalers, de grote datacenters die cloud-diensten aanbieden, opereren. In de VS en elders is het een onderwerp dat hoger op de agenda staat en is een stevige groei van het aantal deployments zichtbaar. 

De kennis rond OCP blijkt in Europa echter nog relatief gering, terwijl de verwachtingen niet altijd goed aansluiten op de praktijk. André Hiddink, Product Manager IT- infrastructuur bij Rittal, zocht een manier om de ruis over OCP uit de markt te halen. Menno Kortekaas van Circle B, die al OCP-oplossingen levert en vaker met Rittal over het onderwerp sprak, constateerde dat er in Europa nog geen operationele demonstratie-omgeving was. Edgar van Essen, managing director van Switch Datacenters, heeft al de nodige ervaring met OCP en herkende zich in dit beeld. Hij miste daarnaast de discussie over innovaties op basis van OCP voor datacenters. Die drie invalshoeken hebben geleid tot deze samenwerking. Het eerste resultaat daarvan is het OCP Experience Center.

Doelstelling 

De samenwerking moet er toe leiden dat OCP concreet wordt. Hiddink: “OCP wordt al op grote schaal toegepast door de hyperscalers. Die staan geen bezoek toe aan de eigen datacenters. Het gevolg daarvan is dat slechts weinig mensen zich iets kunnen voorstellen bij OCP en dat remt noodzakelijke discussies en innovaties bij Nederlandse organisaties.” 

Het Experience Center is wél toegankelijk voor bezoekers. De datacentervloer is ingericht en operationeel. Daarnaast kunnen bezoekers in de ontvangstruimte uitleg krijgen over de verschillende mogelijkheden van OCP. Van Essen geeft aan dat de combinatie van deze twee ruimtes belangrijk is. “We weten uit ervaring dat na het bezoek aan een datacentervloer de vragen komen. In de ontvangstruimte kunnen we dat optimaal faciliteren.” 

Doelgroepen 

Het OCP Experience Center is per direct beschikbaar voor bezoekers. Afspraken daarvoor zijn met één van drie partners van het project te maken. Kortekaas van Circle B verwacht dat de belangstelling niet alleen uit de hoek van de enterprises zal komen. “Fintechs zijn een voorbeeld van bedrijven uit een sector die zwaar leunt op open software-standaarden en bovendien een grote IT-behoefte hebben. Dat soort partijen zal serieus geïnteresseerd zijn in OCP.” 

Van Essen gaat er van uit dat het Experience Center ook bezoek uit de telecomsector zal trekken. “Open standaarden, zoals OCP, bieden de vrijheden die deze sector nodig heeft. Het werken met gesloten systemen en de daaruit voortvloeiende vendor lock-ins staat onder druk omdat ze niet het antwoord zijn op de nieuwe uitdagingen van de telecomsector.” Daarmee worden met name IoT en 5G bedoeld. Dat vergt een geheel andere netwerk architectuur. Daarom zijn in het wereldwijd opererende OCP consortium de grootste telecomoperators actief. 

OCP Summit in Amsterdam

De opening van het OCP Experience Center vond plaats voorafgaand aan de OCP Regional Summit in Amsterdam. Die event vindt op 1 en 2 oktober plaats.

 

Pin It on Pinterest

Share This