Belgisch duo boekt succes met nieuwe website monitoring tool

1 oktober 2018

Het dit jaar opgerichte Oh Dear! heeft een duidelijk doel: eenvoudige, intuïtieve en betaalbare monitoring voor websites. Monitoring die verder gaat dan wat de standaard monitoring oplossingen vandaag bieden. Het bedrijf is opgericht door Freek Van der Herten en Mattias Geniar.

Oh Dear! brengt monitoring naar een nieuw niveau: je krijgt niet enkel te horen of een website wel of niét bereikbaar is, maar je krijgt ook gedetailleerde rapportering over welke pagina’s op de site niet werken en welke pagina’s laden met foutmeldingen. 

Volledige site 

Websites worden vanaf meerdere punten wereldwijd gecontroleerd en Oh Dear! crawlt de hele site. De tool gaat dus niet enkel kijken of de homepage werkt, maar gaat op zoek naar diepere links om ook die te controleren tot de hele site doorlopen is.

Die aanpak zorgt er voor dat Oh Dear! vooral voor web agencies en grote site-eigenaars interessant is. Het maakt immers weinig uit dat de homepage werkt, als pagina’s erachter stuk zijn.  

Alarm bij problemen én risico’s

Er zit heel wat technische know-how achter Oh Dear! Het web evolueert steeds meer en meer naar ‘secure only’. Alles moet HTTPS zijn. Dat klinkt eenvoudig, maar security is een branche die constant evolueert. Wat betekent dat ook browsers voortdurend evolueren.

Oh Dear! informeert de gebruiker over aankomende wijzigingen die een site incompatibel zullen met maken met bijvoorbeeld een volgende versie van Chrome of Firefox. Of verwittigt wanneer de site een SSL provider gebruikt die niet langer vertrouwd wordt.

Ook als een derde partij een SSL certificaat uitgeeft zonder dat de gebruiker dit weet, informeert de tool hierover. Dat lukt omdat sinds kort alle nieuwe certificaten verplicht in openbare logs moeten komen, om de transparantie te bevorderen.

Scratch your own itch

“Ons project begon zoals vele startups met een ‘scratch your own itch’gevoel”, zegt Freek Van der Herten. “We maakten al gebruik van andere monitoring diensten, maar ofwel deden ze nét niet wat we wilden of waren ze te duur.” 

“Dat gaf ons de motivatie & de goesting om het beter doen”, vervolledigt Mattias Geniar. “Nu hebben we de oplossing gebouwd die we zelf verwachten als we aan monitoring denken. “

Oh Dear! heeft een transparant prijsmodel: iedereen krijgt dezelfde features, je kiest een pakket gebaseerd op hoeveel sites je wil monitoren. Vanaf €5 per maand ben je vertrokken.

Oh Dear! ging live in januari 2018 in een private beta. Vanaf voorjaar 2018 is de dienst beschikbaar voor iedereen. Intussen zijn er meer dan 200 klanten, waaronder namen als Laravel, ICANN, Tideways, BRND WGN, Spatie, Nucleus, Marbles, Marlon en vele anderen.

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This