NRB verwerft SAP-specialist UCON

13 juli 2018

NRB heeft onlangs UCON bvba, een SAP-dienstenbedrijf, overgenomen. Deze acquisitie is volledig in lijn met de strategie van NRB om de slagkracht van de NRB Groep te versterken op het terrein van SAP. Met deze overname verrijkt NRB haar SAP portefeuille aanzienlijk, voornamelijk op het gebied van SAP IS-U en FI-CA.

UCON, opgericht in 2005 en gevestigd te Diegem, is voornamelijk actief op de Belgische markt van de openbare nutsvoorzieningen. UCON biedt een breed scala aan SAP IS-U en SAP FI-CA diensten. Hun experts helpen hun klanten bij het ontwikkelen en onderhouden van oplossingen voor gegevensuitwisseling met het clearing house, met slimme meters en intelligente netwerken, naast oplossingen voor prijsstelling, facturering, financieel beheer en logistiek.

Nutsbedrijven

UCON realiseerde in 2017 een omzet van 3,6 miljoen euro bij een EBIT van 11%. Naast haar ervaren managers beschikt zij over een team van ongeveer vijfentwintig medewerkers (in dienstverband en externe consultants) met een solide expertise op het gebied van nutsbedrijven.

Deze overname maakt deel uit van NRB’s business development-plan voor haar SAP-activiteiten, zoals beschreven in het bedrijfsplan 2017-2022. De NRB Groep wil zich uitrusten met een sterk SAP-team – zowel in termen van portfolio van oplossingen als van experten – om in te spelen op de nieuwe kansen die gepaard gaan met de liberalisering en digitalisering van de energiemarkten (IoT, slimme meters, smart grid,…). “De expertise van UCON’s teams, met name in SAP IS-U, zal NRB al in staat stellen om te reageren op grote aanbestedingen in de utiliteitsmarkt vandaag. Tegelijkertijd zullen UCON-klanten kunnen profiteren van de andere diensten en oplossingen uit de huidige portefeuille van NRB”, aldus Peter Pijpops, één van de drie directeuren van UCON.

Complementaire troeven

“Beide bedrijven hebben inderdaad zeer complementaire troeven”, aldus Pascal Laffineur, CEO van de NRB Groep. “NRB biedt haar klanten – SAP-gecertificeerde – ICT-infrastructuur & cloud-diensten inclusief een platform “HANA-as-a-Service”, naast een team met een bewezen staat van dienst in de implementatie van SAP ERP, S/4 HANA projecten in de gezondheidszorg, de industrie, de publieke en sociale en de nutssector, terwijl UCON een nichespeler is met baanbrekende expertise in SAP-Industry Solutions for Utilities. “Samen zullen we zeker in staat zijn om, niet alleen onze gezamenlijke SAP-capaciteiten uit te breiden en te versterken, maar ook om, gezien het huidige klantenbestand en de geografische actieradius van UCON, onze SAP-activiteiten uit te breiden naar de volledige Belgische en Luxemburgse markt.

UCON blijft een aparte specifieke entiteit, een dochteronderneming van NRB S.A. Operationeel gezien wordt UCON een NRB-service line, net zoals NRB’s huidige SAP Services. Voor de commercialisering van haar oplossingen zal UCON een beroep doen op de verkoop- en marketingcapaciteit van NRB.

 

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This