EU start project voor ontwikkeling emissieloos alternatief voor dieselgeneratoren

8 maart 2018

Een nieuw project van de Europese Unie (EU) moet gaan leiden tot een transporteerbaar en emissieloos alternatief voor dieselgeneratoren, die in de datacentersector veel worden ingezet als noodstroomvoorziening. Het project richt zich specifiek op de ontwikkeling van proton exchange membrane brandstofcellen. Twaalf Europese bedrijven nemen deel aan het project, dat de naam EVERYWH2ERE draagt. De EU stelt in totaal 6,8 miljoen euro beschikbaar.

Het EVERYWH2ERE project staat onder leiding van de Europese Fuel Cells and Hydrogen Joint UndertakingDit meldt het Zweedse bedrijf PowerCell Sweden, dat bij het Europese project betrokken is. De proton exchange membrane brandstofcellen waar binnen het project aan wordt gewerkt zijn brandstofcellen die werken met een polymeerelektroliet voorzien van katalysatoren. “De systemen zijn gebaseerd op de PowerCell S2 en de PowerCell S3 en worden ontwikkeld voor plug-and-play gebruik. Zij kunnen worden gebruikt op bouwlocaties, muziekfestivals en andere plekken waar tijdelijk behoefte is aan energie. Twee voordelen van brandstofcellen zijn dat zij stil zijn en naast water geen emissies creëren”, legt Per Ekdunge, CTO van PowerCell, uit.

Expertise samenbrengen

Door een Europees project op te starten wil de EU expertise op het gebied van brandstofcellen uit EU-lidstaten samenbrengen om kosteneffectieve oplossingen te ontwikkeling die zowel technisch als logistiek haalbaar zijn. Het project is op 1 februari van start gegaan en heeft een looptijd van vijf jaar. De deelnemers aan het project zijn:

 • Acciona Construccion (Spanje)
 • Environment Park (Italië)
 • Fundación para el Desarrollo de las Nuevas Tecnologías del Hidrógeno en Aragón (Spanje)
 • Genport (Italië)
 • Green Music Initiative / Delta1 gUg (Duitsland)
 • ICLEI European Secretariat (Duitsland)
 • Linde Gas Italia (Italië)
 • Mahytec (Frankrijk)
 • RINA Consulting (Italië)
 • Swiss Hydrogen (Zwitserland)
 • VTT Technical Research Centre of Finland (Finland)

Pin It on Pinterest

Share This