Groeiend aantal verbonden apparaten zorgt voor groei in colocatiemarkt

8 maart 2018

De colocatiemarkt gaat de komende jaren profiteren van een forse groei in het aantal met internet verbonden apparaten. Naar verwachting zijn in 2021 45,4 miljard apparaten met internet verbonden, ten opzichte van 27,5 miljard stuks in 2017. Het aantal connected apparaten is in vier jaar tijd met 65% gegroeid.

Dit voorspelt IHS Markit. Het onderzoeksbureau verwacht dat deze groei verschillende kansen zal opleveren voor de colocatiemarkt. Zo kan de groei extra omzet opleveren voor colocatieproviders. IHS Markit verwacht dat de omzet uit colocatiediensten in 2021 is gegroeid naar 32 miljard dollar, ten opzichte van 23 miljard dollar in 2017.

Geografisch gespreide datacenters

Het onderzoeksbureau wijst erop dat groei van datacenters rechtstreeks verbonden is met de groei in de hoeveelheid data die wordt verstuurd. Indien meer data via verbonden apparaten wordt verstuurd, zijn meer datacenters nodig om deze data op te slaan, te versturen en te analyseren. In het specifieke geval van het Internet of Things is er behoefte aan geografisch gespreide datacenters die verbindingen met een lage latentie kunnen verzorgen. Ook zijn er toepassingen zoals autonome voertuigen of virtual reality die lokale datacenters vereisen om data te verwerken die nodig is voor hun functioneren. Dit biedt kansen voor colocatieproviders, aangezien veel bedrijven niet de middelen of de business case hebben om zelf wereldwijd meerdere datacenters te bouwen. Deze partijen vertrouwen daarom op colocatieproviders.

IHS Markit stelt echter dat 65% groei in het aantal verbonden apparaten zich echter niet vertaald in 65% groei in de datacentermarkt. “Het is steeds duidelijker dat het niet langer gaat om het aantal apparaten, maar om de hoeveelheid data die wordt verstuurd door het apparaat”, aldus Shawn Panchacharam, CEO van Citadel Data Centers. Niet alle data die wordt gegenereerd door een apparaat wordt echter ook daadwerkelijk verstuurd. Steeds vaker wordt data lokaal verwerkt door apparaten, waar data wordt geanalyseerd met behulp van analytische- of machine learning algoritmes. Door deze analyse lokaal uit te voeren hoeft minder data te worden verstuurd en kan direct actie worden ondernomen op basis van de resultaten. Alleen bepaalde resultaten van deze analyses worden verstuurd naar een centrale server, waar zij worden opgeslagen voor trendanalyses. Veel andere data wordt niet verstuurd en uitsluitend lokaal op het apparaat gebruikt.

Business model gaat veranderen

Daarnaast stelt het onderzoeksbureau dat het groeiend aantal verbonden apparaten het business model van colocatieproviders gaat veranderen. Data zijn in toenemende mate afkomstig van verschillende datapunten, worden verstuurd over meerdere netwerken en opgeslagen in meerdere datacenters. Klanten hebben hierdoor steeds meer behoefte aan een centraal platform waar zij de data kunnen verzamelen, analyseren en op basis hiervan beslissingen kunnen nemen. IHS Market stelt dan ook dat er kansen liggen voor colocatieproviders die klanten hierbij ondersteunen.

Pin It on Pinterest

Share This