Marsmissie maakt gebruik van draadloze netwerkapparatuur

15 februari 2018

LANCOM Systems zet zijn samenwerking met het Österreichisches Weltraum Forum (OWF) voort. De draadloze access points en routers van LANCOM zorgen ook bij AMADEE-18 — de nieuwe simulatie van een marsexpeditie van de ÖWF in de woestijn van Oman — voor betrouwbare communicatie tussen de bemanning en de controlekamer. De simulatie dient ter voorbereiding op toekomstige bemande marsmissies.

Of het nu gaat om ijsgrotten, de top van een gletsjer of de woestijn: de netwerkcomponenten van LANCOM zorgen sinds 2012 voor vlekkeloze communicatie en een stabiele gegevensoverdracht tijdens de veldproeven van het ÖWF. Ook voor de twaalfde simulatie van een marsexpeditie koos de organisatie voor de betrouwbare en robuuste draadloze access points en routers van de Duitse fabrikant. Dit vanwege de extreme klimaatomstandigheden in het woestijnzand van Oman.

De netwerkcomponenten van LANCOM vormen de basis voor de communicatie-infrastructuur van de ruimtebemanning. Ze dragen bij aan een draadloos netwerk met een grote reikwijdte en stabiele communicatie met, en gegevensoverdracht naar de thuisbasis in Innsbruck.

Alle data die tijdens de veldproef of interactie met het mission support center wordt gegenereerd, wordt via de hardware van LANCOM overgedragen. Dat geldt bijvoorbeeld voor belangrijke data van het ruimtepak van de astronauten en alle informatie die tijdens experimenten wordt verzameld. De telemetrische gegevens van de ruimtepakken omvatten onder meer informatie over het CO2- en zuurstofgehalte, de temperatuur en de hartslag van de astronauten en live beelden van hun helmcamera. Ook de communicatie met de astronauten tijdens ruimtewandelingen, zogenaamde EVA’s (extravehicular activities) verloopt via netwerktechnologie van LANCOM.

De internationale AMADEE-18-missie van het ÖWF vindt plaats in samenwerking met de Oman National Steering Comittee en gaat in februari van start in de regio rond Dhofar. Ondersteund door het mission support center in Innsbruck zal de vijftienkoppige bemanning met deelnemers uit acht landen experimenten uitvoeren op uiteenlopende gebieden, zoals technische activiteiten, de verkenning van planeetoppervlakken, astrobiologie, geofysica/geologie en biowetenschap.

Zie voor informatie en livestreams de AMADEE 18-website van de ÖWF: http://oewf.org/en/amadee18-live.

Pin It on Pinterest

Share This