Investeringen in cloud IT infrastructuur met 25,2% gestegen

15 januari 2018

De investeringen in infrastructuur voor de cloud zoals servers, storage en Ethernet switches zijn in het derde kwartaal van 2017 met 25,5% gegroeid ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. In totaal investeerden bedrijven 11,3 miljard dollar in infrastructuur voor de public of private cloud. Vooral het public cloud segment drijft de investeringen op.

Dit blijkt uit de Worldwide Quarterly Cloud IT Infrastructure Tracker van onderzoeksbureau IDC. “2017 is een sterk jaar geweest voor de groei van public cloud IT-infrastructuur, met een versnelling gedurende het jaar”, aldus Kuba Stolarski, onderzoeksdirecteur voor compute platformen bij IDC. “Terwijl hyperscalers zoals Amazon en Google voor het leeuwendeel van de groei zorgen, ziet IDC ook sterke groei in de lagere niveau’s van public cloud en continue groei in private cloud op een wereldwijde schaal. Op de korte termijn zouden nieuwe platformen die Intel en AMD in 2017 hebben geïntroduceerd de vernieuwing en uitbreiding van infrastructuur in het cloud IT-infrastructuur segment moeten ondersteunen.”

Public cloud

In totaal werd in het derde kwartaal van 2017 7,7 miljard dollar geïnvesteerd in public cloud infrastructuur, waarmee dit segment goed is voor 30,2% van alle investeringen in IT-infrastructuur. Dit is een stijging ten opzichte van Q3 2016, toen de investeringen in public cloud infrastructuur goed waren voor 26,3% van de totale investeringen in IT-infrastructuur.

Daarnaast was public cloud goed voor 68% van alle investeringen in cloud-gerelateerde IT-infrastructuur in het derde kwartaal. De investeringen in storageplatformen zijn met 45,1% het hardst gestegen; dit segment is nu goed voor 42% van alle investeringen in public cloud infrastructuur. De investeringen in compute platformen en ethernet switches zijn gegroeid met respectievelijk 24,8% en 23,2%. Compute platformen zijn goed voor 49,4% van alle investeringen in public cloud infrastructuur.

Private cloud

Ook de investeringen in private cloud infrastructuur zijn gestegen. IDC meldt dat in Q3 2017 in totaal 3,6 miljard dollar is geïnvesteerd in private cloud infrastructuur, wat 13,1% meer is dan in dezelfde periode een jaar eerder. Deze groei wordt vooral gedreven door compute platformen, waarin de investeringen in Q3 2017 met 16,1% zijn gestegen ten opzichte van een jaar eerder.

De investeringen in traditionele IT-infrastructuur zijn in het derde kwartaal van 2017 met 8% gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. IDC merkt op dat deze investeringen al lange tijd teruglopen en het derde kwartaal van 2017 een uitzondering is op deze trend. Ondanks de neerwaartse trend is traditionele IT nog altijd goed voor 55,6% van alle investeringen in IT-infrastructuur. In het derde kwartaal werd in totaal 14,2 miljard dollar geïnvesteerd in traditionele It-infrastructuur.

De Worldwide Quarterly Cloud IT Infrastructure Tracker van onderzoeksbureau IDC

Pin It on Pinterest

Share This