Google levert ongebruikte GPU-cloudservers tegen gereduceerd tarief

8 januari 2018

Google beschikt over veel ongebruikte GPU-cloudservers om on-demand de rekencapaciteit van klanten te kunnen opschalen. Rekenkracht van deze ongebruikte GPU-cloudservers gaat het bedrijf nu aanbieden tegen een gereduceerd tarief.

Google CloudRekencapaciteit wordt bij Google doorgaans on-demand verkocht, waarbij klanten op ieder willekeurig moment hun capaciteit kunnen opschalen. Om altijd aan de vraag van klanten te kunnen voldoen beschikt het bedrijf over een forse overcapaciteit, die lang niet altijd wordt gebruikt. Om te voorkomen dat deze resources verloren gaan introduceert Google nu preemptible GPU instances.

Fors lagere kosten

Wie kiest voor preemptible GPU instances betaalt zo’n vijftig procent minder dan voor klassieke cloudserver met GPU. Dit komt echter wel tegen een prijs: Google kan op ieder willekeurig moment de capaciteit ‘opeisen’ indien een klant die de volle pond betaalt besluit zijn rekencapaciteit op te schalen. Gebruikers ontvangen hier slechts zeer kort van te voren een waarschuwing over; Google belooft minimaal 30 seconden van te voren een waarschuwing te geven. Gebruikers kunnen de preemptible GPU instances voor een periode van maximaal 24 uur aaneengesloten gebruiken.

Google richt zich met de preemptible GPU instances op bedrijven die rekentaken hebben die niet in real-time hoeven worden uitgevoerd en indien nodig uitgesteld kunnen worden. “Preemptible GPU’s zijn met name een goede keuze voor grootschalige machine learning en andere computionele batch workloads, aangezien klanten de kracht van GPU’s kunnen gebruiken om gedistribueerde batch workloads tegen betaalbare tarieven te draaien”, schrijven Chris Kleban en Michael Basilyan, GCE Product Managers bij Google, in een blogpost.

Pin It on Pinterest

Share This