Tutanota maakt versleutelde e-mailberichten doorzoekbaar

22 december 2017

De versleutelde e-maildienst Tutanota introduceert een zoekfunctie die het mogelijk versleutelde e-mailberichten en contactgegevens te doorzoeken. Dit moet het gebruik van de versleutelde e-maildienst vereenvoudigen.

Tutanota wijst erop dat versleutelde e-mailaccounts in tegenstelling tot reguliere e-mailaccounts niet eenvoudig te doorzoeken zijn. Het doorzoeken van e-mails wordt namelijk doorgaans op de e-mailserver gedaan, terwijl de server bij een versleutelde e-maildienst niet in staat is versleutelde content te ontsleutelen. Dit maakt het voor gebruikers een uitdaging een bepaald document of een specifieke e-mail terug te vinden.

Zoekopdrachten worden lokaal uitgevoerd

De nieuwe zoekfunctie van Tutanota biedt uitkomst. Zoekopdrachten worden volledig lokaal uitgevoerd, zonder dat de server toegang krijgt tot versleutelde data. Hierbij wordt alle data in het e-mailaccount van een gebruiker geïndexeerd, waarna deze zoekindex wordt versleuteld en lokaal opgeslagen op de client van de gebruiker. Dit voorkomt dat kwaadwillenden die het apparaat van de gebruiker in handen krijgen deze zoekindex kunnen inzien.

De nieuwe zoekmachine van Tutanota

De nieuwe zoekmachine van Tutanota

Indien de gebruikers vervolgens een zoekopdracht uitvoert, hoeft alleen deze zoekindex te worden ontsleuteld om de inhoud van het e-mailaccount te doorzoeken. Dit proces vindt volledig lokaal plaats. Niet alleen wordt de data nooit ontsleuteld op de server van Tutanota, ook worden zoekopdrachten nooit doorgestuurd naar de server.

Code is open source

De code die Tutanota gebruikt om versleutelde content te doorzoeken is vrijgegeven onder de open source licentie GPLv3, iets wat het bedrijf eerder ook al deed met de Tutanota client en zowel de iOS als Android apps van Tutanota.

Pin It on Pinterest

Share This