Aantal hyperscale datacenters wereldwijd nadert snel de 400

22 december 2017

Wereldwijd zijn er eind 2017 meer dan 390 hyperscale datacenters te vinden. 44% van deze datacenters is gevestigd in de Verenigde Staten, waarmee dit land met grote voorsprong de thuisbasis is van de meeste hyperscale datacenters.

Dit blijkt uit cijfers van Synergy Research Group (SRG). Het onderzoeksbureau heeft 24 bedrijven geïdentificeerd als hyperscale providers, waaronder Apple, Twitter, Facebook, eBay, LinkedIn, Yahoo, Tencent en Baidu. Deze partijen beschikken gemiddeld over 16 verschillende datacenters. Amazon, Microsoft, IBM en Google zijn de grootste spelers. Deze bedrijven beschikken ieder over 45 of meer datacenter en hebben tenminste drie datacenters in alle vier de regio: Noord-Amerika, Azië-Pacific, EMEA en Latijns-Amerika. Daarnaast beschikken ook Oracle en Alibaba over datacenters verspreid over een flink aantal markten. De overige bedrijven hebben hun datacenters primair in de Verenigde Staten of China gevestigd.

Meeste hyperscale datacenters staan in de VS

Maar liefst 44% van alle hyperscale datacenters is gevestigd in de Verenigde Staten, waarmee dit land met grote afstand aan de leiding gaat. Nummer twee is China, dat de thuisbasis vormt voor 8% van de hyperscale datacenters wereldwijd. 6% van de datacenters zijn gevestigd in Japan, terwijl een even groot percentage het Verenigd Koninkrijk als thuisbasis heeft. Duitsland en Australië zijn beide goed voor 5% van het totaal aantal hyperscale datacenters wereldwijd.

“De groei van hyperscale zet onverminderd door en we zien op dit moment al meer dan 69 hyperscale datacenters in verschillende stadia van planning of bouw. We zullen voor het einde van 2019 dan de mijlpaal van 500 doorbreken”, zegt John Dinsdale, Chief Analyst en onderzoeksdirecteur bij Synergy Research Group. “Het is opmerkelijk dat de VS nog steeds goed is voor bijna de helft van alle hyperscale datacenters, wat de dominantie van de VS in cloud en internettechnologieën reflecteert. In andere landen worden momenteel meer datacenters gebouwd, maar we voorspellen dat de VS over drie jaar nog steeds goed zal zijn voor 40% van het wereldwijde totaal.”

Pin It on Pinterest

Share This