Belnet levert WANFIN-project voor FOD Financiën op

22 december 2017

Belnet heeft het WANFIN-project voor de Federale Overheidsdienst Financiën (FOD Financiën) succesvol opgeleverd. Daarmee is ook een sterke basis gelegd voor toekomstige FedWAN-projecten bij andere federale overheidsorganisaties. Belnet is het Belgische netwerk voor onderzoeks- en onderwijsinstellingen en overheidsdiensten dat ook instaat voor het Belgische internetknooppunt BNIX en het Federal Metropolitan Area Network (FedMAN).

BelnetHet WANFIN-project had als doel de 193 kantoren van de FOD Financiën te verbinden met de hoofdzetel in Brussel. Dat gebeurde door middel van de overname, ontwikkeling en exploitatie van het Wide Netwerk Area (WAN). In totaal zorgde Belnet op 2,5 jaar tijd voor 273 nieuwe netwerkverbindingen en ongeveer 22.000 gemigreerde gebruikers. Niet alleen op ICT-vlak, maar ook op het gebied van logistiek stond Belnet voor de nodige uitdagingen. Zo moest het onder andere rekening houden met tal van operationele factoren zoals Tax-on-web.

Kostenbesparing en hogere bandbreedte

Dankzij WANFIN realiseert de FOD Financiën niet alleen een kostenbesparing van 15 tot 20 procent, maar is ook de bestaande bandbreedte tussen de verschillende vestigingen met factor tien verhoogd. Dankzij de kwaliteitsgaranties die Belnets backbone-infrastructuur biedt aan bepaalde stromen dataverkeer, kan de FOD Financiën beter tegemoet komen aan de vraag van de eindgebruiker.

De goede samenwerking tussen Belnet en de FOD Financiën speelde een cruciale rol bij de oplevering van dit complexe project. Belnet bood FOD Financiën een oplossing op maat aan, met een goede service en begeleiding.

Strategische partner

Jan Torreele, algemeen directeur van Belnet: “Voor ons was het al snel duidelijk dat om het project tot een goed einde te brengen, het ook gepaard zou gaan met belangrijke interne veranderingen. Daarom besteedde Belnet onder andere de nodige aandacht aan het analyseren en het bijsturen van de huidige processen met betrekking tot Incident en Change management.”

“Bovendien stuurde Belnet niet alleen de ITIL-processen, maar besteedde het ook aandacht aan de manier waarop dergelijke projecten beheerd worden. Daarom werd de gebruikte projectmanagementmethodologie PRINCE2 binnen de organisatie gestandaardiseerd en volgde ook de oprichting van een volledig departement projectmanagement.”

Toekomstperspectieven

In navolging van de implementatie van het WAN-netwerk van FOD Financiën werkt Belnet een gelijkaardige oplossing uit die het aan andere federale overheidsdiensten zal voorstellen. Door standaardisatie, synergieën en schaalvoordelen leidt dit tot besparingen en een hogere dienstenkwaliteit voor de overheidsdiensten en de eindgebruikers.

Pin It on Pinterest

Share This