3GPP bereikt akkoord over Non-Standalone 5G NR standaard

21 december 2017

Leden van de 3GPP hebben een akkoord bereikt over de ‘non-standalone’ 5G New Radio (NR) standaard. Deze standaard gaat de basis vormen voor commerciële 5G-producten.

3GPPDit meldt FierceWirelessTech. Al lange tijd wordt gewerkt aan een standaard voor 5G. Deze richtlijn moest oorspronkelijk in de zomer van 2018 klaar zijn. Begin dit jaar werd echter besloten de ontwikkeling hiervan te versnellen, met als een variant van de richtlijn genaamd ‘Non-Standalone (NSA) 5G NR’ voor het einde van 2017 af te ronden. Dit doel is nu dus gerealiseerd; de standaard is op een vergadering in het Portugese Lissabon geratificeerd door de leden van de 3GPP.

‘Non-Standalone 5G NR’ en ‘Standalone 5G NR’

Qualcomm legde in nieuwsbericht in maart het verschil uit tussen ‘Non-Standalone 5G NR’ en ‘Standalone 5G NR’:

  • “Non-Standalone (NSA) 5G NR zal gebruik maken van het bestaande LTE radio- en core netwerk als een anker voor mobiel management en bereikt, terwijl een nieuwe 5G carrier wordt toegevoegd. Dit is de configuratie die begin 2019 moet worden uitgerold (in 3GPP terminologie, dit is NSA 5G NR deployment scenario Option 3).
  • Standalone (SA) 5G NR heeft betrekking op volledige user en control plane mogelijkheden voor 5G NR, waarbij de nieuwe 5G core netwerkarchitectuur wordt gebruikt waar ook binnen 3GPP aan wordt gewerkt”

Specificaties

De specificaties van de NSA 5G NR standaard worden later deze week door 3GPP gepubliceerd. FierceWirelessTech weet echter al te melden dat de standaard betrekking heeft op het spectrum onder 1GHz, van 600 MHz tot 50 GHz. Ook de 3,5 GHz frequentieband zou onder de specificatie vallen. “Dit is de stap die vendoren in staat stelt te starten met het bouwen van apparatuur”, zegt Matt Branda, directeur Technische Marketing bij Qualcomm, in een reactie tegen FierceWirelessTech.

Pin It on Pinterest

Share This