Zo tankt Shell Aviaton iedere 14 seconden een vliegtuig bij

18 december 2017

Van de naar schatting 3,6 miljard mensen die jaarlijks per vliegtuig reizen, slaan de meesten nauwelijks acht op het uitgestrekte betonnen gedeelte aan de andere kant van het raam. Maar binnen de industrie staat deze zee van beton bekend als de ‘airport apron’.

“Het gebied rond het geparkeerde vliegtuig is waar alle grondactiviteiten plaatsvinden”, vertelt Paul Oliver, General Manager IT voor Shell Aviation. Dit omvat het aan boord brengen van passagiers, het laden en lossen van vracht en het tanken van het vliegtuig voor de volgende vlucht.

Shell Aviation – een van de commerciële bedrijven binnen Royal Dutch Shell – produceert, distribueert en verkoopt wereldwijd hoogwaardige vliegtuigbrandstoffen en smeermiddelen. Het bedrijf levert jaarlijks brandstof aan bijna 2 miljoen vliegtuigen op ongeveer 900 luchthavens in 36 landen.

“We tanken elke 14 seconden een vliegtuig af”, zegt Oliver. Voor de duizenden mensen die dit essentiële werk uitvoeren, is het luchthavenplatform een drukke en veeleisende werkomgeving.

Van Dubai naar Yellowknife

Het constante tempo van uitgaande vliegtuigen is slechts een van de vele uitdagingen. Tankoperators werken onder zware omstandigheden. Ze krijgen te maken met felle lichten, luide straalmotoren, slecht weer en extreme temperaturen.

“We bedienen luchthavens van het Midden-Oosten tot in het noordwesten van Canada”, zegt Victoria Guy, General Manager Sales & Marketing bij Shell. “We kunnen vliegtuigen bijvullen onder omstandigheden van +45 graden Celsius in Dubai of -45 Celsius in Yellowknife.”

De luchtvaartsector staat bekend om het gebruik van geavanceerde technologie. Toch verlopen delen van het tankproces van oudsher relatief handmatig en via papier. Dat geldt met name voor het vastleggen en registreren van alle gegevens die hiermee verband houden.

De vluchtschema’s zijn over het algemeen van tevoren bekend. De feitelijke levering van de tankoperator is echter gebaseerd op de vaststelling ter plaatse door een piloot. Die bepaalt hoeveel brandstof er nodig is voor de komende vlucht. Na het tanken moet de exploitant allerlei informatie registreren, zoals aankomst- en vertrektijden, registratienummers van vliegtuigen, brandstofvolumes en meterstanden. Vervolgens moet deze registratie geverifieerd en ondertekend worden door de piloot.

In het verleden verliep dit proces met behulp van een papieren leveringsticket. Ongeacht het tijdstip of de weersomstandigheden. En pas later tijdens de dienst werden deze gegevens uiteindelijk ingevoerd in de bedrijfssystemen van Shell.

Een nieuwe oplossing

Deze manier van werken is inmiddels niet meer nodig. “We zagen een kans om een mobiele, cloudgebaseerde applicatie te helpen ontwikkelen die het ticketingproces voor onze operators zou kunnen automatiseren”, zegt Oliver in een recente video:

De gezamenlijk ontwikkelde oplossing SkyPad bestaat uit een tablet en een mobiele app die gebruikmaken van het SAP Cloud Platform.

Nu draagt de tankoperator een tablet die vooraf is voorzien van de meeste vluchtinformatie. De operator hoeft alleen maar een paar meetwaarden en tijdstempels in te voeren en de piloot te laten tekenen. Dat kan allemaal direct op de tablet worden gedaan.

De tablets zijn helemaal aangepast aan de veeleisende werkomstandigheden. Zo kunnen ze geen explosiegevaar veroorzaken.

“De SkyPad-app draait op een ‘Zone 1’ intrinsiek veilige tablet”, legt Guy uit. Dit zijn speciaal gebouwde tablets voor gebruik in omgevingen waar hoge concentraties van ontvlambare gassen of dampen kunnen optreden.

De volgende fase

Shell Aviation test de nieuwe app op 10 luchthavens over de hele wereld. Deelnemende luchthavens zijn onder andere Heathrow en Liverpool John Lennon in het Verenigd Koninkrijk, en diverse luchthavens in Singapore en Oost-Maleisië. Het bedrijf wil SkyPad tegen het einde van het jaar nog eens op 150 andere luchthavens in gebruik nemen.

De feedback op het project was zeer positief. “We helpen het werk van de tankoperator te vereenvoudigen en tegelijkertijd de nauwkeurigheid van onze gegevens te verbeteren”, zegt Jodie Boardman, Inter-Plane Operations Manager voor Shell op de luchthaven van Liverpool. Het algemene doel is een grotere operationele efficiëntie.

“Elke bespaarde seconde is belangrijk voor luchtvaartmaatschappijen die op zoek zijn naar kortere doorlooptijden”, aldus Boardman. Die kortere doorlooptijden betekenen ook veel voor de 3,6 miljard passagiers. “Het verkorten van de tankbeurt met 1 minuut is voor onze klanten al erg waardevol”, besluit hij.

Robbert Hoeffnagel

Robbert Hoeffnagel

Editor @ Belgium Cloud

Pin It on Pinterest

Share This