Gaan we in België in 2018 meer sale-leaseback deals zien?

18 december 2017

Bedrijven kiezen er in toenemende mate voor hun eigen datacenter te verkopen aan een service provider en vervolgens capaciteit in ditzelfde datacenter te leasen. Beide partijen profiteren hiervan. Gaan we in België de komende jaren ook meer zien van deze trend die momenteel met name in het buitenland zichtbaar is?

Op het recente IMN Fall Forum on Data Centers and Cloud Services in de Amerikaanse stad Chicago waren de sale-leaseback constructies die tegenwoordig vaak worden gehanteerd een belangrijk gespreksonderwerp, meldt Data Center Frontier. Veel datacenters van bedrijven zijn overgedimensioneerd met het oog op verwachte groei in de komende jaren. Deze groei wordt echter niet altijd ook daadwerkelijk gerealiseerd, waardoor bedrijven te maken krijgen met ongebruikte capaciteit waar zij wel voor moeten betalen.

Sale-leaseback kan uitkomst bieden

Een sale-leaseback deal kan uitkomst bieden. Bij dergelijke deals kiezen bedrijven ervoor hun datacenter te verkopen aan een derde partij en vervolgens capaciteit te leasen in dit datacenter. Het bedrijf hoeft hierdoor niet langer te betalen voor ongebruikte capaciteit, terwijl de koper huur ontvangt en de overgebleven capaciteit kan verhuren aan andere partijen.

Een voorbeeld van een bedrijf dat dergelijke datacenter koopt is Iron Mountain, dat recentelijk een sale-leaseback deal sloot met het Franse Credit Suisse. Hierbij heeft Iron Mountain twee datacenter in Londen en Singapore overgenomen, waarvan de capaciteit in beide gevallen slechts voor een klein deel werd benut. “Veel bedrijven hebben een fors overbemeten maar technisch relevant datacenter”, legt William Meaney, directeur en CEO van Iron Mountain uit. “We hebben discussies met grote, geavanceerde wereldwijde klanten met deels lege datacenters die hun applicaties bedienen. We kunnen besluiten deze datacenters te kopen.”

‘Trend zet in 2018 door’

Verschillende datacenterexperts verwachten dat deze trend doorzet en we in 2018 veel van dergelijke deals kunnen verwachten. Een voorbeeld is Jim Kerrigan, Managing Principal bij het adviesbureau op het gebied van datacenters North American Data Centers. “Er vinden veel sale-leasebacks plaats en veel enterprise bedrijven proberen hun strategie te vinden”, aldus Kerrigan. “Ik denk dat we veel van deze grote sale/leasebacks zullen zien in de komende 18 maanden.” Jeff West, hoofd Data Center Research (Americas) bij CBRE: “Indien er een gezonde vraag is naar deze bezittingen, kunnen we verwachten dat meer (red: datacenters) op de markt zullen worden gebracht.”

Meer informatie is beschikbaar bij Data Center Frontier.

Pin It on Pinterest

Share This