IDC: ‘Investeringen in de cloud zijn in 2021 verdubbeld ten opzichte van 2016’

8 december 2017

De investeringen in de cloud stijgen snel. De omzet uit de cloud stijgt naar verwachting in 2021 tot 554 miljard dollar. Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2016.

Dit voorspelt onderzoeksbureau IDC. “Het meest duidelijke resultaat van deze voorspelling is dat de verschuiving naar het cloud consumptiemodel – in al zijn vormen – een massale beweging is en dit blijft gedurende de voorspelde periode”, zegt Frank Gens, senior vice president en chief analyst bij IDC.

‘Innovatie drijft omarming van de public cloud’

IDC wijst erop dat grote public cloud service providers in de afgelopen jaren een continue stroom aan nieuwe innovatieve diensten hebben gelanceerd. Denk hierbij aan blockchain services, IoT back-end data services, encryption services, serverless computing services en nieuwe computing hardware services. IDC verwacht dat deze providers op ditzelfde tempo blijven innoveren rond de public cloud en dit tempo mogelijk zelfs versneld. Gens stelt dat deze continue ontwikkelingen het voor bedrijven en ontwikkelaars bijna onmogelijk maakt de public cloud niet te omarmen.

Public cloud services waren in 2016 goed voor 41% van alle cloud-gerelateerde investeringen. IDC voorspelt dat dit percentage in 2021 is toegenomen tot 48%. Indien investeringen in hardware en software die het gebruik van public cloud services en zowel managed als professionele dienstverlening rond de cloud worden meegerekend dit percentage zal stijgen van 65% in 2016 tot 68% in 2021.

Ondersteunende services zijn populair

Services die public en hybride cloudomgevingen ondersteunen zijn populair. Investeringen in dergelijke diensten waren goed voor 31% van alle cloud-gerelateerde investeringen in 2016. IDC voorspelt dat dit percentage tot en met 2021 stabiel zal blijven. Het segment is hiermee het op één na grootste segment van de cloud markt.

Tot slot merkt IDC op dat hyperscale datacenters die door cloud service providers worden beheerd de markt voor infrastructuurhardware- en software fors veranderen. Het onderzoeksbureau voorspelt dat in 2021 cloud service providers verantwoordelijk zullen zijn voor 76% van alle investeringen in cloud-gerelateerde infrastructuurhardware- en software.

Pin It on Pinterest

Share This