‘De echte strijd gaat om talent’

6 december 2017

Europa noteert naar verwachting een record van 19 miljard dollar aan Europese tech-investeringen. De echte strijd gaat echter om talent.

Dit blijkt uit de 2017-editie van het State of European Tech-rapport. Met twee keer zoveel promovendi in STEM-onderwerpen in Europa als in de Verenigde Staten, een technische beroepsgroep die drie keer sneller groeit dan het overall Europese gemiddelde en een toename van 17 procent in de pool van professionele developers sinds 2016, heeft de toekomst van tech op het Europese continent een sterke basis. Daardoor richten oprichters zich steeds nadrukkelijker op de nog onontdekte talentpools, met name in Centraal- en Oost-Europa. Hierbij wordt het gebruik van gedistribueerde teams uitgebreid en worden in meer locaties satellietkantoren geopend.

Vijf trends

Het rapport, dat is samengesteld door Atomico, een in Europa gevestigde, wereldwijd actieve venture capital-onderneming, in samenwerking met de Slush-technologieconferentie, beschrijft vijf kerntrends die onderliggend zijn aan de toenemende invloed en het succes van de Europese technologiesector.

 • Een gezond landschap met een sterke basis – Het is opnieuw een recordjaar voor Europa met ruim 19 miljard dollar aan investeringen, ten opzichte van 14,4 miljard dollar in 2016. Het is ook een recordjaar voor de $50M+ financieringsrondes, met meer dan 50 rondes in 2017. Dat is significant hoger dan het record van 43 in 2015. Deze vonden niet alleen plaats in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, waar we ze vaak hebben gezien, maar ook in Nederland (Picnic, 110 miljoen dollar), en Spanje (Cabify 100 miljoen dollar). Zeven andere Europese bedrijven die vanaf 2003 zijn opgericht, zijn lid geworden van de miljard-dollarclub. Dat brengt het totaal op het continent op 41. Voorbeelden zijn PurpleBricks (VK), Rovio (Finland) en Outfit7 (Slovenië).
 • De harde strijd voor tech-talent. Het aantal professionele developers op het continent is gegroeid naar 5,5 miljoen. Het VK blijft de belangrijkste bestemming voor tech-talent dat naar of binnen Europa migreert. Toch lijkt het aandeel te verliezen aan andere Europese bestemmingen, zoals Duitsland en Frankrijk. Deze blijven op de tweede en derde plaats.
 • Deep tech blijft groeien in Europa. In 2017 blijft Europa op koers met een record van 3,5 miljard dollar dat geïnvesteerd wordt in deep tech. Dat is 40 procent meer dan in 2016. Er is ook een toenemend bewijs dat de meest veelbelovende deep tech-bedrijven ervoor kiezen onafhankelijk te blijven en aan de lange termijn bouwen, zoals de grote rondes voor Graphcore, Improbable, Lilium en Unity aantonen. Europa heeft zichzelf in het centrum gepositioneerd van een explosie van activiteiten op het gebied van de crypto-/blockchain-economie. Er zijn in Europa meer blockchain-development-projecten en meer teams die het nieuwe ICO-model gebruiken om kapitaal aan te trekken dan in welke internationale regio dan ook.
 • Europa kent een opmerkelijke samenwerkingsgerichte benadering als het gaat om de traditionele industrie. In 2017 waren er 637 financieringsrondes met ten minste een corporate investor, een toename van 600 procent ten opzichte van 2012; rond de 20 procent van alle venture-rondes in Europa komt nu voor rekening van corporates. Europa bouwt een tech-ecosysteem naar eigen model, waarin technische excellentie wordt gecombineerd met diepe branchekennis. We hebben dit gezien in de financiële sector, maar zien het nu ook in de zorg, de logistiek, de transport en andere branches.
 • Regulering is in opkomst als kans om concurrentievoordeel te vergroten. Er is brede overeenstemming binnen de Europese tech-community dat veranderende regelgeving voor de ontwikkeling van AI, blockchain en autonome voertuigen prioriteit moet hebben. De grootste kansen liggen bij blockchain waar al 1,75 miljard dollar is opgehaald in Europa via ICO’s, in vergelijking met 1,08 miljard dollar in de VS. Volgens Github zijn het VK, Duitsland en Rusland de meeste actieve blockchain-developers.

‘Europa trekt zijn eigen plan’

Tom Wehmeier, Partner en Head of Research van Atomico, heeft het rapport opgesteld. Hij zegt: “Europa bouwt aan een technisch ecosysteem naar eigen model, gedefinieerd door diepgaande technische kennis, enorme geografische diversificatie en een unieke, samenwerkende benadering ten opzichte van de traditionele sector. De stevige fundering die is gelegd – een grote en diverse talentpool, oprichters met ambities die kunnen tippen aan die van waar dan ook ter wereld en een grote, groeiende en steeds verfijnder wordende basis van investeerders – zorgt ervoor dat Europa zijn eigen plan trekt.”

“Er zijn meer professionele developers dan ooit en de werkgelegenheid in de tech-sector maakt een gezonde groei door. De vraag neemt echter ook toe; nu steeds meer ondernemers op zoek zijn naar tech-talent, internationale tech-giganten meer kantoren openen op het continent en steeds meer bedrijven investeren en interesse tonen in technologie, dient zich een ultieme strijd om het juiste talent aan.”

“De vraag of Europa innovatie van wereldniveau kan leveren, is beantwoord. De vraag of het continent een bedrijf ter waarde van 100 miljard kan voortbrengen is beantwoord. En hoewel Europa een opvallende afwezige is in de top-10 van hoogst gewaardeerde bedrijven ter wereld, is de kans dat het nieuwe branchebepalende bedrijf uit Europa komt, hoger dan ooit.”

Inzichten in het Verenigd Koninkrijk

Het rapport biedt gespecifieerde data per land. De belangrijkste data voor het Verenigd Koninkrijk zijn:

Het Verenigd Koninkrijk blijft een klasse apart

 • Oxford, Imperial, Edinburgh en UCL behoren tot de top 20 instellingen voor computerwetenschap wereldwijd. [Bron: Times Higher Education World University Rankings for Computer Science 2017-2018]

Met stip op één

 • Het Verenigd Koninkrijk blijft de grootste bestemming voor kapitaal met $ 5,4 miljard aan investeringen in 2017, vergeleken met $ 2,5 miljard in Duitsland en $ 2,1 miljard in Frankrijk [Bron: Dealroom.co]

Het Verenigd Koninkrijk blijft de deep tech-hoofdstad van Europa

 • In 2017 werd $ 1,8 miljard geïnvesteerd in deep tech in het VK. Dit is een grote stap vooruit, aangezien tussen 2012 en 2016 in totaal $ 2,4 miljard werd geïnvesteerd. De volgende grootste deep tech-investeringen in 2017 kwamen uit Frankrijk met $ 509 miljoen geïnvesteerd in 2017 [Bron: Dealroom.co]
 • 32 van de Top 100-instituten voor AI-onderzoek zijn in Europa:
  • Frankrijk: CNRS, INIRIA, Parijs Saclay
  • VK: Imperial, Oxford, UCL, Cambridge
  • Duitsland: TUM, Freiburg
  • Zwitserland: ETH, EPFL,
  • Wenen, Leuven, Gent, Granada, CNR (Italië)

Het Verenigd Koninkrijk blijft een magneet voor toptalent

 • Het VK is de nummer één bestemming voor technologisch talent in Europa. In 2017 nam het VK 21,5% van alle internationale migranten van de Europese techwereld op. [Bron: LinkedIn]
 • Volgende in de rij is Duitsland met 13,8%, gevolgd door Frankrijk met 9,1% [Bron: LinkedIn]
 • Het Verenigd Koninkrijk heeft alleen al in Londen meer dan 303.000 professionele developers. De volgende grootste developershub is Parijs met meer dan 181.000 professionele developers. [Stack Overflow]
 • In 2017 was er een groei van 3,2% in technische banen in het VK. Dit was het zevende snelste groeipercentage. [Bron: LinkedIn]

De Brexit-factor

 • Volgens de enquête van State of European Tech is het VK het minst optimistisch over de toekomst van Europese technologie. 18% van de Britse respondenten zei dat ze minder optimistisch waren over de toekomst van Europese technologie dan 12 maanden geleden, meer dan drie keer zo pessimistisch als Franse en Duitse en Scandinavische collega’s [Bron: State of European Tech Survey 2017 van 3.500+ oprichters, investeerders en mensen die actief zijn in het Europese tech-ecosysteem]
 • Volgens dezelfde enquête zei 32% van de Britse bedrijfsoprichters dat het nu moeilijker is om fondsen te werven dan 12 maanden geleden. Slechts 14% van de bedrijfsoprichters in Frankrijk en de Benelux en 18% van de oprichters in DACH vonden hetzelfde. [Bron: State of European Tech Survey 2017 van 3.500+ oprichters, investeerders en mensen die actief zijn in het Europese technische ecosysteem]

‘Europa is sterke speler technologisch ecosysteem’

Het rapport werd dit jaar ondersteund door Orrick en Sillicon Valley Bank. Christopher Grew, Partner, Technology Companies Group van Orrick: “De 2017-editie van het State of European Tech-rapport bevestigt dat Europa zich heeft bewezen als een sterke speler in het wereldwijde technologische ecosysteem. Drie punten vallen het meest op: de continue, sterke vraag naar investeringen, de toenemende interesse van Sillicon Valley en de VS voor Europa als een plek van groei en investeringen – niet alleen als exit – en de kansen voor concurrerende voordelen door compliance-strategieën in de gecompliceerde EU-markt. We hopen ook dat de Europese wetgevers gehoor geven aan de oproep in het rapport, voor proactief innovatiebeleid op het gebied van onder andere drones, autonome voertuigen en crypto-valuta.”

Het is voor het derde jaar dat Atomico, in samenwerking met Slush, een datagedreven overzicht samenstelde van het Europese tech-ecosysteem. Dit jaar omvat het rapport data van LinkedIn, Meetup, Stack Overflow, Dealroom.co en de London Stock Exchange. Het is voor het eerst dat het rapport te vinden is op een eigen interactieve website.

Pin It on Pinterest

Share This