Cloudmarkt blijft sterk groeien

30 oktober 2017

De cloudmarkt blijft met ruim 40% groeien, blijkt uit cijfers over het derde kwartaal. Ondanks toenemende concurrentie heeft Amazon Web Services (AWS) zijn omzet opnieuw met ruim 40% zien toenemen. Het bedrijf blijft met ruime afstand marktleider.

Dit blijkt uit data van Synergy Research Group. Microsoft, Google en Alibaba zagen allen hun omzet uit cloud sneller toenemen dan Amazon. Ook wisten de bedrijven hun marktaandeel op de cloudmarkt te vergroten. AWS blijft echter groter dan zijn vijf grootste concurrenten gecombineerd, waarmee het bedrijf op afstand marktleider blijft.

IBM behoudt zijn positie als op twee na grootste cloud provider, onder meer dankzij zijn sterke positie in hosted private cloud services. Ook Oracle blijft sterk groeien, al heeft het bedrijf een relatief klein marktaandeel in handen. Salesforce en Rackspace behouden sterke posities in specifieke nichemarkten.

De positie van cloud providers in Q3 2017 (bron: Synergy Research Group)

12 miljard dollar omzet

Het onderzoeksbureau schat dat de omzet uit de cloud in het derde kwartaal van 2017 zo’n 12 miljard dollar bedroeg en met ruim 40% per jaar groeit. De cloud markt blijft sterk groeien in alle regio’s van de wereld.

“Hoewel we hebben voorspeld dat de totale markt in 2017 met 40% zou groeien, blijft het toch schokkend om te zien dat aan bedrijf met de omvang van AWS consistent zijn omzet met ruim 40% laat groeien”, aldus John Dinsdale, hoofdanalist en onderzoeksdirecteur bij Synergy Research Group. “Microsoft en Google verdienen eveneens lof voor de groei die zij realiseren, terwijl IBM marktaandeel wint in zijn sweet spot van hosted private cloud services.” Ook wijst Dinsdale erop dat het voor cloud providers buiten de leidende groep steeds moeilijker wordt marktaandeel te winnen.

Pin It on Pinterest

Share This