Nieuwe tool van Microsoft scant websites op security- en prestatieproblemen

27 oktober 2017

Microsoft introduceert de open source linting tool en site scanner sonar. sonar is een nieuwe tool waarmee websites kunnen worden gescand op onder meer prestatie- en beveiligingsproblemen. Daarnaast brengt sonar in kaart of websites voldoen aan webstandaarden.

sonar is volgens Microsoft een verbetering ten opzichte van andere site scanners, waarmee statische analyses kunnen worden uitgevoerd. Zo voert sonar website code uit, hanteert het een flexibele en moderne reeks rules, is het mogelijk parallel testen uit te voeren en kan sonar worden geïntegreerd met aXe Core, AMP validator, snyk.io, SSL Labs en Cloudinary.

‘Ontwikkeling van websites vereenvoudigen’

“Web development is meer dan HTML, JavaScript en CSS: ontwikkelaars worden geacht grip te hebben op beschikbaarheid, prestaties, security, opkomende standaarden en meer. Aangezien het web zich ontwikkeld moeten zij deze kennis om de zoveel maanden verversen”, schrijft Anton Molleda, Senior Program Manager bij Microsoft, in een blogpost. “Simpel gezegd: het web is complex en we willen met sonar het voor u eenvoudiger maken geweldige websites te maken.”

De tool is door Microsoft gedoneerd aan de JavaScript Foundation en is open source. Hiermee wil Microsoft het voor de web community eenvoudiger maken betrokken te zijn bij de ontwikkeling van sonar. Op GitHub deelt Microsoft een aantal problemen waarvoor het bedrijf de community om hulp vraagt.

Command line tool en cloud service

Sonar is beschikbaar als open source command line tool die gebouwd is op node en geïnstalleerd kan worden via npm, een package manager voor JavaScript. Daarnaast is een open source cloud service beschikbaar die gehost wordt op Azure. Deze dienst kunnen ontwikkelaars gebruiken om hun website snel te scannen op problemen. De regels die sonar hierbij hanteert zijn gebaseerd op best practices voor het web.

Microsoft kondigt aan sonar verder te willen ontwikkelen. Zo werkt het bedrijf onder meer aan:

  • een plug-in voor Visual Studio Code
  • meer configuratie-opties voor de online dienst
  • nieuwe regels voor onder meer prestaties, toegankelijkheid, security en Progressive Web Apps.

De open source linting tool en site scanner sonar van Microsoft

Pin It on Pinterest

Share This